Veel mensen kunnen zich niks rustgevender voorstellen: werken in de tuin. Toch besteden we het werk dat daar moet gebeuren steeds vaker uit aan een robot. Deze robot kan bijvoorbeeld het gras maaien of zaadjes planten en neemt je een hoop werk uit handen.

Jasker Kamp, hoofdredacteur van het tuinblad Groei & Bloei, ziet dit als een goede ontwikkeling: "Veel mensen buiten de randstad hebben grote tuinen, soms wel van duizenden vierkante meters groot. Zeker ouderen hebben dan nog wel eens moeite om de tuin te onderhouden. Zo'n maairobot kan dan echt een uitkomst zijn."

Bang dat de robot de tuinman verdringt is hij niet. "In de tuin is er altijd zoveel specialistisch werk te doen, dat kan nooit allemaal vervangen worden door een robot. Goed snoeien is bijvoorbeeld echt een kunst, die niet zo snel geautomatiseerd gedaan kan worden."

Bijenpopulatie doet het goed in de stad

Ook onder jongeren wordt tuinieren steeds populairder. "Onder twintigers, ook in de stad, is er echt een trend gaande om groener en duurzamer te leven", aldus Kamp. "Daar horen ook planten bij. Dat kan een paar vierkante meter op een balkon zijn, of een gemeenschappelijke moestuin."

In steeds meer tuinen worden de tegels verwijderd, om plaats te maken voor gras of ander groen. Dat heeft diverse gunstige gevolgen. "Groen werkt heel goed in de strijd tegen de opwarming van de stad en gras kan overvloedige regenval beter verwerken dan een tegelvloer. Daarnaast zien we dat allerlei dieren ervan profiteren. De bij, die buiten de stad veel last heeft van insecticiden, doet het in de stad juist weer verrassend goed!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.