"In Nederland mag je technisch gezien een olifant in je huiskamer hebben." Dat zei Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten bij RTV Utrecht. Ze had het hierover in verband met een gevonden leeuwenwelpje bij Westbroek. Een leeuw mag je volgens haar namelijk ook in je bezit hebben. De vraag is: heeft ze gelijk?

Een hardloper trof het leeuwenwelpje aan in een hondenbench in een weiland. Inmiddels is hij opgevangen door Stichting Leeuw.

Geen olifanten tegengekomen

Olifanten is de Landelijke Inspectie Dierenbescherming nog niet op vreemde plekken tegengekomen, zegt woordvoerder Dik Nagtegaal. Ook niet in de huiskamer. "We zijn wel een drie meter lange kaaiman in een badkuip tegengekomen."

Op die momenten kan er worden ingegrepen. "In zo'n situatie is namelijk sprake van dierenmishandeling. Wat ons betreft zou het sowieso niet moeten kunnen."

Wat zegt de wet?

Wettelijk gezien is er geen belemmering voor het in huis houden van een olifant. Maar dat is min of meer per ongeluk. Robyn Pees van de Stichting Dier en Recht legt uit hoe dat zit. "In principe denken wij dat je in Nederland niet een olifant in huis mag houden. Dan gaan we uit van de zogenaamde 'positieflijst’, een lijst met alle dieren die je mag houden." Daar staat de olifant niet op.

Op zich lijkt er dus een verbod te zijn op het houden van olifanten, maar omdat de lijst ter discussie staat, is er op dit moment geen wettelijke beperking. Pees: "Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe huisdierenlijst. Daardoor zijn er op dit moment alleen geen beperkingen om dieren te houden."

Kanttekeningen

Technisch gezien mag het, dus de uitspraak van Femke Merel van Kooten van de Partij voor de Dieren is een feit. Er zitten wel een hoop kanttekeningen aan. Je mag geen exotische dieren importeren, dus of je die olifant in je huiskamer krijgt, is nog maar de vraag. Daarnaast mag je natuurlijk geen dieren mishandelen, dus moet je het beest goed verzorgen.

Als het je ondanks alles tóch lukt om een olifant in huis te halen, dan heeft Pammy Boltini, die tot voor kort nog olifanten verhuurde, nog wel wat tips. "Je moet er uren per dag in stoppen. Niet alleen met verzorgen, maar ook met trainen. Het moet ook warm zijn, want een olifant kan niet tegen kou. Je hebt een verwarmde hal nodig met vloerverwarming."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.