Alarmerende signalen uit China. Waar China al vele jaren een stevige economische groei liet zien, lijkt er nu toch zand in de motor te raken. De economische groei neemt af en de Chinese beurzen hebben vrijwel heel 2018 rode cijfers laten zien.

Daar kwam maandag het nieuws bovenop dat import- en exportcijfers van China over de maand december erg tegenvallen. De export kromp met 4,4 procent ten opzichte van het vorige jaar, waar economen nog een groei van 2 procent hadden voorspeld. Dan nog een ander feitje: voor het eerst in 20 jaar daalde de verkoop van auto's in China. Ook Arjen van Dijkhuizen, China-expert bij ABN-Amro bevestigt: "De laatste tijd zien we aan alle indicatoren dat de economische groei in China behoorlijk afkoelt."

Grootste in de hamburger-index

De Chinese economie is de tweede economie ter wereld. Als we de hamburger-index bekijken - een berekening van hoeveel Big Mac-hamburgers een inwoner in een bepaald land van zijn salaris kan kopen - is China zelfs de grootste economie ter wereld. De gevolgen van een Chinese economie in de slop, zullen we dan ook over de hele wereld voelen. "Dat heeft bijvoorbeeld impact op de grondstoffenprijzen, wat weer grote gevolgen heeft voor grote exporteurs van grondstoffen, zoals Brazilië. Maar ook voor handelslanden zoals Nederland of Duitsland zal het merkbaar zijn, doordat de vraag naar producten vanuit China zal afnemen", zegt Van Dijkhuizen.

Helemaal als een verrassing komen de matige economische cijfers niet voor Van Dijkhuizen. Het is gedeeltelijk een gevolg van het eigen beleid, dat de afgelopen tijd was gericht op minder overheidsinvesteringen en het aflossen van de schuld. Dat zorgt voor een kleinere economische groei, maar wel een stevigere basis. Bovendien moet volgens Van Dijkhuizen het effect van de handelsoorlog met Amerika ook niet worden onderschat. "Dat is toch de belangrijkste handelspartner van China", aldus de China-expert van ABN Amro.

Positieve signalen

Die handelsoorlog woedt al een tijdje en is sinds december in een wapenstilstand belandt. Die geldt tot 1 maart en is bedoeld om de twee landen te laten onderhandelen over een oplossing voor het conflict. Daarover kwamen vorige week de eerste positieve signalen naar buiten. "Die zijn nog niet heel concreet", zegt Van Dijkhuizen, "want er moet nog verder worden onderhandeld over andere onderwerpen. Maar het zijn wel de eerste positieve signalen."

De China-expert verwacht dat de landen er ruim voor 1 maart uit moeten kunnen komen. Want in Amerika beginnen de gevolgen van het conflict inmiddels ook voelbaar te worden en voor president Trump kan dat nog wel eens ongelegen komen. "Trump moet volgend jaar de nieuwe verkiezingen in en dat wil hij natuurlijk met een zo sterk mogelijke economie. Er zijn grenzen aan hoe ver hij dat conflict kan laten escaleren. De VS krijgt nu door dat een verdergaand conflict ook niet in hun eigen belang is." Binnenkort onderhandelen beide landen wederom, maar dan op een hoger niveau, met de hoofdonderhandelaars aanwezig. Dan zal blijken of er inderdaad concrete stappen naar een oplossing kunnen worden gezet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.