Eindelijk is-ie er dan.. De president van de Europees Centrale Bank Mario Draghi komt voor het eerst naar Den Haag om in gesprek te gaan met leden van de Tweede Kamer. Want die zijn eensgezind boos over de effecten van zijn beleid. 

Om de economie in Europa aan te jagen heeft Draghi de geldpers aangezet. Fijn voor Zuid-Europa, maar het drukt de rente en dat is slecht voor onze pensioenpotten en spaargeld. Wat gaat hij daar aan doen?

Misleiding

EenVandaag bespreekt in de radio-uitzending de stelling: De ECB misleidt ons en offert onze pensioenen op om zwakkere eurolanden de hand boven het hoofd te houden. We horen Edin Mujagic, econoom gespecialiseerd in monetair beleid, hij verdedigt deze stelling. Han de Jong, hoofdeconoom van ABN AMRO neemt het juist op voor de keuzes van Draghi. Dit beleid is noodzakelijk om een diepe crisis met zeer ernstige gevolgen te voorkomen. 

We horen Kamerlid Pieter Omtzigt en praten met Chris Smith, die al jaren last heeft van kortingen op zijn pensioen. Klik hieronder op de link om het item terug te luisteren.

Ontmantelen

Euroscepticus Thierry Baudet kijkt uit naar het gesprek met Draghi. Het liefst zou Baudet zien dat het hele europroject wordt ontmanteld. Hij vindt hiervoor het in zijn ogen falende ECB-beleid ook een goed argument. We volgen hem in zijn voorbereiding met onze camera.

In de tv-studio reageert commentator Martin Visser van de Telegraaf. Zo’n bezoek is leuk, maar hebben de parlementariërs wel invloed op het beleid?

Lees ook waarom de ECB staatsschulden koopt.