Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft luchtvaartmaatschappijen die over Irak, Iran en de Kaspische Zee vliegen, aangewezen rekening te houden met de luchtoorlog die Rusland tegen rebellen in Syrië voert.

Het agentschap wijst erop dat de langeafstandsraketten die Rusland vanaf de grond of schepen afvuurt, een regelrecht gevaar voor de lijnvliegtuigen vormen. Die aanwijzing zou vrijdag al zijn uitgegaan.

Air France, dat samen met KLM een luchtvaartgroep vormt, heeft zaterdag al maatregelen genomen voor de lijnvluchten die over Iran en de Kaspische Zee gaan. Air France wilde hierover geen bijzonderheden verstrekken. De vliegmaatschappij vliegt momenteel al niet over Oost-Oekraïne, Syrië, Jemen en Libië.

Rusland heeft vorige week bevestigd dat het vanaf schepen in de Kaspische Zee raketten op Syrië heeft afgevuurd. Het bestreed echter beweringen als zouden enkele raketten in Iran zijn neergekomen.

EASA is een agentschap van de Europese Unie, dat is gevestigd in Keulen. Het ontwikkelt wetten en regels voor een veilige Europese luchtvaart en is betrokken bij de controle van de naleving ervan.

In EenVandaag onder meer een reactie van luchtvaartdeskundige Joris Melkert en van bijzonder hoogleraar internationale betrekkingen Ko Colijn.

update
clock 12-10-2015 14:17

KLM blijft over Iran vliegen

KLM blijft over Iran vliegen omdat het luchtruim boven dat land volgens de luchtvaartmaatschappij veilig is. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) wees nationale luchtvaartautoriteiten en maatschappijen op militaire activiteiten boven de Kaspische Zee, Iran en Irak.

Rusland vuurt vanaf de Kaspische Zee raketten af op doelen in Syrië, waarbij het luchtruim van Irak en Iran word doorkruist. Volgens EASA vliegen de raketten, die vanaf de grond dan wel vanaf schepen worden afgevuurd, lager dan lijnvliegtuigen. De Duitse krant Die Welt schreef eerder dat de raketten volgens het agentschap een regelrecht gevaar voor lijnvliegtuigen van en naar Europa vormen.

Volgens een zegsman vliegt KLM op 9 à 10 kilometer hoogte over Iran, terwijl de raketten een maximale hoogte bereiken van 3 kilometer.

KLM, dat al niet meer over Irak en Syrië vliegt, stelde de situatie in het gebied continu in de gaten te houden. ,,De militaire activiteiten laten op dit moment geen verhoging van het risico voor KLM-vluchten in de regio zien. KLM heeft daarom besloten om zijn operaties niet aan te passen''.

Air France, de zustermaatschappij van KLM, nam zaterdag maatregelen voor lijnvluchten die over Iran en de Kaspische Zee gaan. Air France wilde hierover geen bijzonderheden verstrekken. De vliegmaatschappij vliegt momenteel al niet over Oost-Oekraïne, Syrië, Jemen en Libië.

Rusland heeft vorige week bevestigd dat het vanaf schepen in de Kaspische Zee raketten op Syrië heeft afgevuurd. Het bestreed echter beweringen als zouden enkele raketten in Iran zijn neergekomen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.