De politie Zeeland-West Brabant slaat alarm over het gevaar van drugslaboratoria in woonwijken. Deze chemische drugslabs staan verdekt opgesteld in bijvoorbeeld garages onder flats en in schuurtjes van rijtjeshuizen en worden gebruikt voor de productie van synthethische drugs als amfetamine en MDMA. En daarmee zijn het volgens de politie ‘levensgevaarlijke tikkende tijdbommen’, midden in woonwijken.

Freek Pecht, coördinator synthethische drugs, van de politie Zeeland-West Brabant maakt zich grote zorgen. "Het is één grote berg gif midden in een woonwijk. Een combinatie van chemische, brandgevaarlijke en explosieve stoffen. Levensgevaarlijk voor degenen die er mee werken, maar ook voor omwonenden. Er hoeft maar iets mis te gaan en de boel ontploft."

Twee doden in Kaatsheuvel

Hoe gevaarlijk dat is bleek begin deze maand. In Kaatsheuvel kwamen twee mannen om het leven. De politie vond hun lichamen in de achtertuin van een woonhuis na een melding. In de garagebox pal naast het huis bleek een amfetaminelab te staan. Midden in een woonwijk. De mannen bleken koolmonoxide te hebben ingeademd. Een slang van de installatie zou niet goed aangesloten zijn geweest. Tientallen bewoners van omliggende woningen moesten uit veiligheidsoverwegingen hun huis uit.

Alarmerende toename: bijna de helft in woonwijken

Pecht constateert verder dat het aantal drugslabs in woonwijken schrikbarend toeneemt. Tot nu toe werd niet bijgehouden hoeveel van de opgerolde labs in woonwijken stonden. Pecht houdt dit nu zelf bij sinds dit jaar, omdat hij vermoedt dat het toeneemt. In 2015 werden er in totaal 59 drugslabs ontdekt, in buitengebieden én in woonwijken. In 2016 waren dat er 61. De precieze cijfers van dit jaar zijn er nog niet. Maar de teller staat in ieder geval al boven de zeventig. Bijna de helft daarvan bevond zich in woonwijken vertelt Pecht. In zijn eigen regio is het nog ernstiger. 7 van de 12 opgerold drugslabs stonden in een woonwijk zegt Pecht in EenVandaag.

Nederland topproducent synthethische drugs

Nederlandse en Belgische bendes zijn dé belangrijkste producenten en smokkelaars van synthethische drugs in Europa. Waarschuwt plaatsvervangend directeur van Europol Wil van Gemert.  In ons land wordt het meest Amfetamine en MDMA geproduceerd. Van Gemert: "Nederland en België zijn door jaren heen uitgegroeid tot een soort expertisecentrum waarin veel productie plaatsvindt, niet alleen voor lokale markt, maar juist ook voor markten buiten europa."

Ook van Gemert maakt zich zorgen over het toenemend aantal drugslabs in woonwijken. En ziet ook de omvang van de labs toenemen.  ‘daar waar 5 jaar geleden nog glazen destileerkolommen werden gebruikt , zijn dat nu metalen vaten van 500 liter.’ 

Oproep politie: meld verdachte situaties bij de politie

Burgers moeten alerter zijn op de mogelijke aanwezigheid van drugslaboratoria. En dit meer gaan melden bij de politie. Pecht: "Er moet meer bewustzijn bij mensen komen: Zie je aantal vreemde situaties bij elkaar:  een busje waarmee stiekem heel veel goederen in of uit worden geladen, ruik je rare chemische of anijs-achtige geuren bij een pand waarvan niet duidelijk is wie daar actief is, meld dat bij politie. Desnoods anoniem."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.