Ondanks dat er bijvoorbeeld geen festivals zijn door corona, rolde de politie in 2020 meer drugslabs op dan het jaar daarvoor. Ook agenten moeten zoveel mogelijk thuiswerken: met vr-brillen worden ze opgeleid drugslabs te herkennen.

De uitgaanssector ligt volledig op zijn gat, maar de financiële klap van de coronacrisis lijkt te zijn uitgebleven voor de productie van (hard)drugs. Op sommige plekken, zoals in het Noorden van Nederland, was er zelfs bijna een verdubbeling van het aantal opgerolde drugslabs.

Zelfgemaakt lab

"We investeren veel in de opleiding van de politie-agenten," vertelt Eric Passchier, woordvoerder van politie Zeeland-West-Brabant. "We hebben zelf een drugslab nagemaakt in een lege gevangenis, zodat we agenten kunnen trainen in het herkennen van signalen, locaties en geuren."

Maar omdat iedereen zoveel mogelijk thuis moeten werken, worden ook de trainingen voor de politie aangepast. "We maken nu gebruik van virtual reality-brillen", vertelt Passchier. "Met die bril op kunnen ze aan verschillende casussen werken. Zo kunnen agenten oefenen met het ontdekken en ontmantelen van drugslabs, maar vanachter hun bureau."

Xtc en mdma

"De drugslabs die we in Nederland oprollen behoren tot de beste drugslabs van de wereld", vertelt Max Daniel, commissaris bij de politie en de portefeuillehouder van drugs. "Dan hebben we het bijvoorbeeld over labs waar xtc en mdma wordt gemaakt. Ik heb nog geen een land gezien waar dat beter gemaakt wordt dan in ons land."

In vergelijking met eerdere jaren is er een flinke ontwikkeling te zien in professionaliteit vertelt Daniel. "Voorheen, 10 jaar geleden, kwam je bij het oprollen van een drugslab vooral glazen bollen tegen. Hierin werden de synthetische drugs gekookt. Tegenwoordig zijn het geen bollen meer maar ketels van een immens formaat. Hoewel die labs er smoezelig uitzien, zijn die labs nu dus van ontzettend goede kwaliteit."

Lees ook

Via alle wegen

Waarom juist Nederland uitermate geschikt blijkt te zijn voor grootschalige drugshandel, heeft verschillende redenen. Journalist Jan Tromp, schrijver van Nederland, drugsland: "We kennen een geweldige infrastructuur," vertelt Tromp. "De officiële economie profiteert van onze snelwegen en van onze luchtvaart. Maar die wegen staan ook ter beschikking van criminele drugsorganisaties."

Daarnaast speelt het strafklimaat een grote rol. "De grondstoffen van xtc komen uit China. Dan zou het logisch zijn als Australië die grondstoffen verbouwen op hun grond. Maar dat laten ze wel uit het hoofd, omdat de straffen zo buitenproportioneel zijn. Dat maakt Nederland in dat opzicht een gaaf productieland."

Lees ook

Gefeliciteerd(?)

Het blijft lastig om grip te krijgen op de illegale drugshandel. Volgens Jan Tromp wordt 80 procent van de handel niet gepakt. "De politie is wel op scherp, maar verkeert soms in onmacht," klinkt het oordeel van Tromp. "Het is heel lastig om bij de grote jongens te komen."

Misschien zijn de meest professionele labs nog niet aan het licht gekomen. Maar van wat we weten, zijn Nederlandse drugslabs het best georganiseerd, vindt journalist Jan Tromp. "Je hebt de Italiaanse maffia, en de Mexicaanse heroïnehandel, maar Nederland steekt er - in ieder geval in Europa - met kop en schouders bovenuit."

Beluister de Feit of fictie? over drugslabs in Nederland terug

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.