De Nederlandse 39-jarige drugskoerier Samuel zat vijf jaar vast voor cocainesmokkel in Venezuela onder de meest gruwelijke omstandigheden. In EenVandaag ziet u zijn bizarre verhaal.

Samuel: “Ik heb daar echt gedetineerden gezien, dat de kop eraf gehakt werd en dat er mee gevoetbald werd. En langzamerhand ledematen afgesneden werden, omdat ze iets gedaan hadden wat niet kon”. 

 

Na 5 jaar cel in Venezuela werd de doodzieke Samuel in december 2013 plotseling overgeplaatst naar de gevangenis in Veenhuizen. Dat gebeurde pas na scherpe kritiek van de Nationale Ombudsman Brenninkmeijer op de Nederlandse staat en een uitzending van EenVandaag. Volgens het WOTS-verdrag had Minister Opstelten de zieke Samuel al veel eerder naar een Nederlandse cel moeten overplaatsen. Maar Opstelten weigerde dat.  

Sinds kort is Samuel op vrije voeten. Ondanks een groot risico op recidive is hij van het ene op het andere moment vrijgelaten. Hij zegt niet te zijn voorbereid op zijn terugkeer naar de samenleving. Terwijl justitie juist altijd heeft gewezen op het grote belang daarvan. EenVandaag spreekt met Samuel en met de (tijdelijke) Nationale ombudsman Frank van Dooren die opnieuw zijn vraagtekens plaatst bij de gang van zaken.