Straffeloos wiet kweken, kopen en gebruiken in Canada. Sinds woensdag mag het. Het was zo'n succes dat het na slechts één dag op was. Canada heeft cannabis nu op grotere schaal gelegaliseerd dan Nederland. “Nederland begint wel echt achter te lopen op het drugsbeleid”, zegt drugsjournalist Thijs Roes. 

Legalisering op zulke schaal is geen primeur, maar toch blijft Canada uniek: alleen Uruguay heeft een dergelijk beleid. Tot nu toe leek het drugsbeleid van het Noord-Amerikaanse land op het huidige van Nederland: privégebruik werd gedoogd.

Het deed de discussie losbarsten of Nederland, een land dat lang als de voorloper op het drugsbeleid werd gezien, nu achter begint te lopen. Thijs Roes denkt van wel. “In Nederland hebben we nog steeds een achterdeur waar de productie en verkoop van cannabis illegaal is en alleen de coffeeshop een uitzondering is”, legt Roes uit. “Dat is heel vreemd, want al het geld dat je uitgeeft in een coffeeshop verdwijnt in een crimineel circuit.”

‘Wel legalisering, geen commercialisering’ 

Roes denkt dat het legaliseren van drugs de beste aanpak voor Nederland is. Desalniettemin moeten we opletten voor commercialisering zegt hij. “Hele grote reclamecampagnes zoals we nu bij alcohol doen bij voetbalwedstrijden, dat moet je niet willen. Dat is slecht voor de volksgezondheid”, zegt Roes. “Je moet legaliseren, maar blijven ontmoedigen.” 

Hij benadrukt dat legaliseren geen heilige graal is waardoor alle problemen worden opgelost, maar dat het volgens hem beter is dan het beleid nu. “Het is dweilen met de kraan open. Door legalisering wordt die kraan dichtgedraaid en kan je onderscheid gaan maken tussen mensen die daar alleen maar het voor het geld in zitten of degenen die een mooi product willen maken. Dat kan je alleen maar maken als je een legale en illegale markt hebt.” 

Steeds meer landen 

Canada is niet het enige land dat zich recent heeft gebogen over het drugsbeleid. Het Hooggerechtshof in Zuid-Afrika legaliseerde kort geleden thuisteelt en het bezit van cannabis. 

De Canadezen lijken blij met de beslissing: ze stonden massaal voor de deuren van de coffeeshops. Sommige winkels bleven daarom zelfs dicht. Niet alleen de fysieke winkels ondervonden problemen: gecertificeerde internetwinkels die wiet verkopen raakten overbelast door de hoeveelheid mensen die de drug tegelijkertijd wilden bestellen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.