SP-Kamerlid Peter Kwint kreeg een standje van Kamervoorzitter Khadija Arib over zijn vale t-shirt: "Waar is uw jasje?" Hoewel er officieel geen kledingvoorschriften in de Tweede Kamer gelden, is het niet de eerste keer dat de Kamervoorzitter kritiek heeft op de kledingkeuze van een Kamerlid.

Ook oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vond kledingkeuze belangrijk. Het gaat om decorum, vertelt ze. "Zelf probeerde ik ook altijd dusdanig gekleed te gaan, zodat mijn grootmoeder trots op mij zou zijn."

Verbeet maakt wel verschil tussen volksvertegenwoordigers en leden van het kabinet. "Leden van het kabinet zijn dienaren van de Kroon. Uit respect voor belangrijke tradities, parlement en samenleving is het belangrijk dat zij ‘jasje-dasje’ dragen", vindt ze. 

Gebreide trui van Spekman

Kamerleden kunnen een verhaal bij hun kleding hebben, zegt Verbeet. "Het kan zijn dat hun achterban zich dan juist goed vertegenwoordigt voelt. Kijk maar naar de gebreide truien van Hans Spekman."

Toch denkt Verbeet dat ook de kiezers, net zoals zijzelf, het op prijs stellen als Kamerleden zich netjes kleden. "Dat is een mooie traditie en het is goed die te handhaven."

Stropdas op een zilveren plaat

Dat deed Verbeet als Kamervoorzitter dan ook. CDA-staatssecretaris Henk Bleker verscheen in de Kamer zonder stropdas, dus besloot ze hem tijdens een debat er één cadeau te doen. “Want ik zie dat u een nieuwe gewoonte introduceert, en dat heb ik liever niet.”

Ook Wouter Bos kreeg van haar een stropdas op een zilveren blaadje aangeboden. “Toen Bos begon als Kamerlid kwam hij zelfs in driedelig pak. Daarna heeft hij de stropdas afgeworpen, maar als minister deed hij hem gelukkig weer om. Toen hij hem vergat, schoot ik hem heel graag te hulp”, vertelt Verbeet.

Een inhoudelijk decolleté

Verbeet wees ook de dames in de Tweede Kamer wel eens op de ongeschreven regels in de Tweede Kamer. "Ik heb dames in campingoutfits en avondtoilet gezien”, memoreert Verbeet. Een keer heeft ze een dame aangesproken op haar garderobe: “Deze dame had wel een erg inhoudelijk decolleté. Er viel ook nog eens prachtig zonlicht op. Dat leidde erg af. Ik heb het haar voorzichtig gezegd en daar was ze blij mee. Ze was zich er zelf niet van bewust.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.