Waarom komen ze naar Nederland om voor een minimaal salaris ons vuile werk te doen? Omdat in Polen blijven nog slechter is, zeggen Dorota, Justyna en Malwina. Ze zijn alledrie jong, Pools en werken in de Nederlandse vleesindustrie. Zwaar werk dat wij Nederlanders niet meer willen doen. Duizenden van dit soort meisjes komen ieder jaar naar West-Europa. Uitzendbureau's beloven ze een beter leven en goedbetaald werk. Maar in de praktijk blijkt dat leven heel anders.

Hoe ze hier wonen, werken en leven, dat zien we niet. Waarom ze hier naar toe komen, dat horen we niet. Wie zijn deze nieuwe gastarbeiders?

Voor het eerst vertelt deze groep haar verhaal. En voor het eerst krijgen we een uniek inkijkje in een wereld die we normaal niet mogen zien. Achter de schermen in het slachthuis (20.000 dode varkens per dag), op het verlaten bungalowpark in het bos, in de Poolse discotheek en terug in Polen, thuis.

De meisjes

Malwina is 19 en heeft het gevoel dat ze nergens meer thuis is, niet op het arme Poolse platteland en niet op haar kleine kamertje op het industrieterrein in Boxtel. En aan de lopende band in de vleesfabriek is ze helemaal niet gelukkig. 'S nacht heeft ze pijn als haar vingers opzwellen van het koude werk en vraagt ze zich af waarom ze hier nog is. In Polen beseft ze dat er in haar moederland ook geen toekomst is en valt het afscheid van haar familie na ieder bezoek zwaarder.

Justyna is Polen ontvlucht omdat het écht niet langer ging; Een depressieve moeder, een vader die door brand is omgekomen én schulden zorgedn voor haar vertrek. Ze hoopt op een nieuwe kans in ons land, en komt terecht op ‘Kamp Uddel’, midden in het bos.  Met 6 Polen in een klein huisje. Na een half jaar dreigt de volgende tegenslag, raakt ze haar baan kwijt?

Dorota droomt van roem, was in Polen 'het mooiste meisje van de klas' en wil met haar looks en gitaar de wereld veroveren. Maar in de praktijk staat ze iedere dag met stukken bacon in haar hand aan de lopende band. Heeft ze nog een andere keus? Op een dag is het genoeg en neemt ze een drastisch besluit.

De 3Doc 'Meisjes van de vleesfabriek' van makers van EenVandaag is komende donderdag om 21.00 u te zien op NPO3 en terug te kijken via EenVandaag.nl

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.