Gisteravond stond de beladen El Clásico op het programma. De wedstrijd tussen de voetbalclubs FC Barcelona en Real Madrid draait altijd om meer dan voetbal.

El Clásico: de wedstrijd tussen de twee grootste clubs van Spanje: Real Madrid en FC Barcelona. Eigenlijk zou die wedstrijd al oktober worden gespeeld, maar omdat de straten van Barcelona toen onveilig werden gemaakt door de pro-afscheidingsbeweging, werd het uitgesteld. Gisteren was het alsnog zo ver. De uitslag was een fletse 0-0, geen van beide clubs slaagde erin de overhand te krijgen. Maar politiek beladen is de wedstrijd altijd.

Aandacht vragen in het Engels

Gisteravond gooiden Catalaanse fans gele opblaasbare ballen op het veld. Een protestactie, waarop de Spaanse regie gauw weg schakelde. Ook hingen er Engelse spandoeken in het stadion met de tekst 'Freedom Catalonia'. "Die mensen weten natuurlijk dat er honderden miljoenen mensen kijken dus hangen ze altijd spandoeken op om aandacht te krijgen in de strijd voor politieke onafhankelijkheid", vertelt correspondent in Spanje, Edwin Winkels

De wedstrijd was uitgesteld om ongeregeldheden op straat, maar ook gisteravond waren er rellen. "Er werden 40 mensen gearresteerd en raakten 9 mensen gewond."

'Madrid als club van Franco'

De Spaanse klassieker staat vaker in het teken van politiek. De wedstrijd in 1974 is misschien wel het toppunt. "Dictator Franco was nog aan de macht en had in 1939 de burgeroorlog gewonnen, waarop het ook verboden werd op in het openbaar Catalaans te praten", vertelt Winkels.

"Real Madrid werd door de Catalanen beschouwt als de club van het regime van Franco en Barcelona won bijna nooit", vertelt Winkels. Maar in 1974 veranderde dat. Ze wonnen, en dik ook. 5-0 stond er na 90 minuten op het scorebord. Mede door goals van Johan Cruyff.

Johan Cruijff, bij aanvang van de wedstrijd Real Madrid-FC Barcelona (uitslag 0-5)
Bron: ANP

Minderwaardigheidscomplex

Voor fans van Barca was stadion Camp Nou de plek waar ze wél openlijk Catalaans konden praten. Dat kon niet openbaar op straat onder het regime van Franco. "Want daar in het stadion durfde de politie niet te handhaven met al die duizenden mensen", zegt Winkels.

"Toen FC Barcelona won, was er wel euforie, maar het was eigenlijk meer emotie. Je zag de tranen. Het heeft iets veranderd bij de supporters van Barcelona die een minderwaardigheidscomplex hadden." Als Franco zou overlijden, wisten ze dat de dictatuur zou verdwijnen. Hij overleed in 1975, in Madrid.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.