Het internet is een van de meest populaire manieren geworden om een vaste partner te vinden. Maar helaas weten oplichters je steeds vaker op geraffineerde wijze te vinden. Met maar een doel: je bankrekening.

Het verhaal van Marlon laat dat pijnlijk zien. Via een datingsite leert ze de Amerikaanse zakenman Paul kennen. Ze verliest haar hart, maar ook 30 duizend euro. Achter 'Paul' gaat een Nigeriaanse bende schuil. Marlon blijft berooid achter. En zij is niet de enige. Het aantal slachtoffers van datingfraude stijgt. Vorig jaar kwamen er 400 meldingen binnen bij de Fraudehelpdesk. Hieronder lees je hoe je datingfraude herkent en tegengaat.

Lees ook

De Fraudehelpdesk vertelt dat er over het algemeen drie fasen zijn als het gaat om datingfraude: de kennismaking, de versierfase en de crisis. Achter datingfraude gaan vaak Nigerianen, Ghanezen en Oost-Europeanen schuil.

Kennismaking

De criminelen beginnen met het aanmaken van een profiel op een datingsite. Ze presenteren zich met flitsende foto's en teksten als de ideale partner. Zo denk je contact te hebben met een rijke blanke zakenman, of een weduwnaar met een zoontje of studerende dochter. In werkelijkheid heb je contact met een criminele bende.

Versieren

Als je eenmaal kennis hebt gemaakt, en het contact is gelegd, wordt je op een sluwe manier ingepalmd. Criminelen spelen gehaaid in op je kwetsbaarheden. De crimineel geeft veel prijs over zichzelf, maar vraagt jou ook veel. Doel van de crimineel? Je verliefd maken.

Crisis

Als je eenmaal hoteldebotel bent, vertelt de crimineel je dat er plotseling iets gebeurd is waardoor hij dringend geld nodig heeft. Denk hierbij aan een ongeval, problemen bij het overboeken van de erfenis of verlies van belangrijke documenten. Als je eenmaal verliefd bent maak je makkelijker geld over. Daarna word je gevraagd het geld over te maken via services als Western Union of Moneygram. Deze transfers zijn moeilijk te traceren.

Herken de fraudeur

Voorkomen is beter dan genezen. De Fraudehelpdesk zegt dat het eenvoudig is om een datingfraudeur te herkennen, als je je aan het onderstaande lijstje houdt:

  1. Criminelen spreken of schrijven vaak in gebrekkig Engels.
  2. Er worden verhalen verteld die te mooi voor woorden zijn. Vaak zijn dat zielige verhalen.
  3. De crimineel dringt aan om te communiceren via een persoonlijk e-mailadres of telefoonnummer.
  4. Kijk goed naar het e-mailadres. Vaak worden buitenlandse adressen gebruikt uit bijvoorbeeld Nigeria, en andere West-Afrikaanse landen.
  5. Komt vaak meteen ter zake en uit onmiddellijk zijn gevoelens.
  6. Stuurt foto's die zo uit een tijdschrift lijken te komen.
  7. Maakt plannen om je te bezoeken, maar doet dit niet vanwege een tragische gebeurtenis.
  8. Vraagt geld voor een ticket, ziekenhuisrekening of familielid.

Sociale media

Helaas zijn datingfraudeurs niet alleen op datingsites actief. Criminelen speuren je ook op via sociale media. Vooral als je op zoek bent naar een relatie. De Fraudehelpdesk valt op dat Facebook daar een ideaal middel voor is. De oplichters kunnen daar namelijk precies zien hoe je leven eruit ziet en daar op inspelen. Daarnaast zijn Facebookgebruikers minder alert op bedriegers, omdat ze niet op zoek zijn naar een relatie.

Accepteer dus nooit blindelings een vriendschapsverzoek, maar bekijk aandachtig het profiel van degene die het stuurt. Herken je iemand totaal niet, of lijkt iemand onbetrouwbaar, dan is hij of zij dat waarschijnlijk ook.

Ben je zelf opgelicht of heb je nog meer vragen? Dan kun je contact opnemen met de Fraudehelpdesk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.