Volgend jaar augustus is het zover: de Paralympische Spelen in Tokyo. De atleten hebben nog een jaar om in topvorm te komen en zich te kwalificeren.

Voor Margriet, Reda, Joep en Elke zou dat een droom zijn die uitkomt.

'Het wheelen hielp me er weer bovenop te komen'

Wheeler Margriet van de Broek
Bron: EenVandaag
Wheeler Margriet van de Broek en coach Arno Mul

Naam: Margriet van de Broek
Sport: wheelen (rolstoelracen)
Leeftijd: 45 jaar
Wanneer kwalificeren: kan alleen op het allerlaatste moment. Na het behalen van tijdslimiet, bepaalt de coach welke atleten hij meest kansrijk vindt

"Ik was ook op de Spelen in Rio, maar de Paralympics in Tokyo zijn denk ik nog belangrijker voor me. Ik weet nu pas echt welke afstand het beste bij me past, dat is de marathon. Daar kwam ik eigenlijk te laat achter en ik heb die in Rio niet kunnen doen. Nu wil ik daar wel voor gaan."

"In mijn weg naar Tokyo ben ik ook een tijd ziek geweest. Er werd borstkanker bij me geconstateerd. Ik ben geopereerd, heb chemotherapie gehad. Dat viel tegen. Mijn conditie en kracht waren helemaal weg. Het wheelen heeft me geholpen er weer bovenop te komen. Ondanks mijn misselijkheid ben ik toch blijven sporten. Dat heeft me goed gedaan. Ik ben nu weer sterk aan het worden. Het zou niet goed voelen als ik nu zou stoppen met mijn droom. Ik wil naar Tokyo, dan voelt het alsof ik het kan afsluiten."

Margriet traint met coach Arno Mul op Papendal. Verslaggever Roos Oosterbaan, oud-paralympisch basketballer, trainde mee. "Vooral die snelheid van wheelen vind ik mooi. Hoe sneller, hoe beter."

'We kunnen geschiedenis schrijven'

Reda Haouam
Bron: EenVandaag
Rolstoelrugby'er Reda Haouam

Naam: Reda Haouam
Sport: rolstoelrugby
Leeftijd: 33 jaar
Wanneer kwalificeren: tijdens EK van 7 tot en met 14 augustus in Denemarken. De finalisten plaatsen zich direct voor de Spelen

Lees ook

"Plaatsen voor Tokyo is mijn allergrootste droom. Daar leef ik voor. Ik leef rugby. Ik doe er alles voor. Train zes dagen in de week, analyseer op mijn vrije dag wedstrijden. Nederland heeft zich nooit eerder met rolstoelrugby geplaatst. We kunnen geschiedenis schrijven als we dit voor elkaar boksen. Dat zou echt een stunt zijn."

Luister hier het interview met Reda en verslaggever Roos Oosterbaan terug. Roos legt hem een onmogelijke keuze voor.

'Ik kan op het hoogste niveau deelnemen. Dat is toch uniek!'

Schutter Joep van Lankveld
Bron: EenVandaag
Schutter Joep van Lankveld

Naam: Joep van Lankveld
Sport: luchtgeweerschieten
Leeftijd: 29 jaar
Wanneer kwalificeren: tijdens WK in oktober in Sydney

"Ik ben de enige paralympische schutter van Nederland. Dat is wel uniek. Schieten heeft mijn leven nu al veel gebracht. Ik heb meer sociale contacten gekregen door de sport, ik ben fysiek sterker geworden. En ik kan op het hoogste niveau deelnemen. Ik haal veel voldoening uit het schieten. Ik schat mijn kansen op Tokyo te halen redelijk hoog in. Als dat lukt, ben ik niet al tevreden. Ik wil daar echt presteren. Ik doe het niet alleen om deel te nemen."

"Paralympiërs schieten beter dan olympiërs. Dat is misschien wel de enige sport waar dat voor op gaat. En ook vrouwen doen het beter dan mannen. Schieten is patroondoorbrekend", vertelt Joep in het interview met Roos Oosterbaan. Luister hier het hele interview.

'Ik werk er iedere seconde van de dag aan'

Elke Lale van Achterberg
Bron: EenVandaag
Schermer Elke Lale van Achterberg

Naam: Elke Lale van Achterberg
Sport: rolstoelschermen
Leeftijd: 19 jaar
Wanneer kwalificeren: mei 2020, na de laatste officiële wedstrijd

"Schermen is het allerbelangrijkste in mijn leven. Schermen heeft me uit mijn depressie gehaald nadat ik gehandicapt raakte. Ik was er meteen verliefd op. Inmiddels doe ik alles voor schermen. Mijn doel is om naar de Spelen volgend jaar te gaan. Ik werk er iedere seconde van de dag aan. Ik ben met mijn studie gestopt, train 30 uur in de week, vlieg voor wedstrijden de hele wereld rond. Het hoogste doel voor een topsporter is presteren op de Spelen. Dat is ook voor mij het eindstation."

Elke komt niet meer uit voor Nederland, maar voor Turkije. Luister hier het hele interview met Elke waarin ze onder andere vertelt waarom ze niet meer voor Nederland uitkomt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.