Er wordt weleens gekscherend gezegd dat alle Friezen familie van elkaar zijn… Oud-minister Pieter Winsemius is hard op weg om dat te bewijzen. Al jarenlang is hij een groot liefhebber van genealogie en zoekt hij allerlei stambomen van Bekende Friezen (BF-ers) uit. In de Leeuwarder Courant wordt nu onthult dat we blij mogen zijn dat een zekere Uilke de Haan en Jitske Meintsma in 1794 met elkaar trouwden. Waarom? Het leverde ons land drie Olympisch kampioenen op.

Winsemius ontdekte dat Sven Kramer en Suzanne Schulting in de achtste generatie, en Jorrit Bergsma in de zevende generatie, zijn allemaal afstammelingen van de twee Friezen. En ook Abe Lenstra, Atje Keulen-Deelstra en Dafne Schippers zijn verre familie, omdat ze een zekere Bartelt de Leeuw en Meinsje Dragt (getrouwd in 1754) als gezamenlijke voorouders hebben.

Interessante Friese familieleden

Winsemius heeft een database met 322.000 namen, met daarin veel Friezen en dus ook BF'ers. Zo ontdekte hij nog meer interessante verbanden. Zo blijkt oud-CIA baas David Petraeus familie te zijn van Margaretha Zelle, ofwel de bekende spionne Mata Hari. Zij delen de echtelieden Yme Faber en Sjoukje Romar (1806) als voorouders.

Of wat te denken van de link tussen schaatsers Hein Vergeer, (weer) Sven Kramer, turner Epke Zonderland en zeilster Merel Witteveen. Zij zijn hele verre neven en nichten omdat zij allemaal afstammen van ene Tjitze Rypkema en diens vrouw Johantje Pieters, gehuwd in 1714.

En toen Sjinkie Knegt en Dafne Schippers in 2015 tot Sportman- en Sportvrouw van het Jaar werden gekroond, ontdekte Winsemius binnen een half uur dat er twee familieleden op het podium stonden. "Als ik dan zoiets zie, denk ik: yes!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.