Vroeger waren ze erg kostbaar, maar tegenwoordig neemt de inbreker ze al niet eens meer mee: de historische Friese klok. De Friese Klokkengroep luidt nu 'de noodklok' in de Leeuwarder Courant. De groep waarschuwt dat een groot deel van het historische klokkenerfgoed op dit moment in hoog tempo verdwijnt.

De klokken worden naar de oud-ijzerman gebracht, naar knutselaars of naar het buitenland. De Klokkengroep vraagt nu om 'de klok van pake en beppe' tóch zelf te houden. "Houd hem in de familie, dit is echt waardevol Fries erfgoed." Opvallend genoeg zijn de mensen achter de groep geen Friezen, maar twee ‘Hollanders’. Ze hopen te redden wat er te redden valt, want in hun ogen wordt Fries erfgoed momenteel verkwanseld. 

Klok verdwijnt op Marktplaats

"Het tempo van de vernietiging is onvoorstelbaar", zegt één van de initiatiefnemers in de Leeuwarder Courant. Talloze klokken die eeuwenlang in families zijn bewaard, verdwijnen nu ineens via Marktplaats en kringloopwinkels. Al te vaak belanden ze bij knutselaars, die alleen de meest waardevolle onderdelen hergebruiken. De rest gaat naar de metaalboer of in de afvalbak. "In originele staat zie je ze dan nooit meer terug."

De Friese Klokkengroep vraagt mensen op de klokken in originele staat te bewaren en ze desnoods op zolder te leggen als je ze niet op wilt hangen. Mocht je advies willen over de klok van je pake of beppe dan kun je mailen naar frieseklokkengroep2017[at]gmail[dot]com. De groep voorziet je graag van advies.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.