Depressie wordt nog steeds vaak gezien als ‘aanstellerij’ en niet als echte ziekte. Psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema en enkele bekende Nederlanders willen daar met het Depressiegala verandering in brengen.

Vandaag bleek uit cijfers van het CBS dat in 2014 8% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder depressief was of een depressie had in 2014. Dat komt overeen met ruim 1 miljoen mensen. 

Ook fysieke klachten

Nog steeds wordt depressie vooral geassocieerd met emotionele klachten en worden fysieke problemen niet altijd als uitingen van depressie herkend. Hoofdpijn, rugpijn, spijsverteringsproblemen, uitputting en slaapproblemen, spierpijn, pijn op de borst en duizeligheid kunnen symptomen zijn. Maar ze worden over het hoofd gezien omdat ze niet ‘in het hoofd’ zitten. 

Bekende ervaringsdeskundigen en andere betrokkenen als Mike Boddé, Javier Guzman, Marjolijn van Kooten, Wende Snijders, Martine Sandifort, Anita Witzier, Wouke van Scherrenburg en Karin Bloemen hopen vanavond met het Depressiegala de taboes rondom de ziekte te doorbreken en misverstanden definitief uit de wereld te helpen. Omdat mensen met een depressie ‘meer’ zijn dan alleen hun stoornis, vinden ze. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zal het Depressiegala openen.

Kinderen met depressie

De opbrengst van het gala gaat naar het project ‘Jij bent de enige niet’ voor kinderen die last hebben van een depressie. In Nederland heeft 5% van de jongeren tot 18 jaar een psychische aandoening. Veel jongeren schamen zich hiervoor. Maar ze lijden ook onder de psychische klachten van hun ouders.

Bekijk hieronder de trailer van het gala:

Lees ook