De gemeenten beslissen straks wie er wel of niet een rollator krijgt, een extra uurtje schoonmaak of wie er naar de dagopvang kan. 

De gemeente moet per 1 januari 2015 belangrijke taken als de ouderenzorg en de jeugdzorg overnemen van de overheid. Maar wat opvalt: deze zogenoemde decentralisaties zijn niet of nauwelijks terug te vinden in de verkiezingsprogramma's van de lokale partijen. 

Dat concludeerde ouderenorganisatie ANBO, na een quickscan onder verkiezingsprogramma's. Ook ProDemos, opsteller van de Stemwijzer, stelt dat er weinig over decentralisatie terug te vinden is in de programmaboekjes.

Dit terwijl het EenVandaag Opiniepanel concludeerde dat het thema zorg voor de kiezers, op gemeentelijke lasten na, het belangrijkste thema is.

Ook kennisorganisatie Movisie meldt dat lokale partijen nog geen benul hebben van wat er na de verkiezingen precies gaat gebeuren. Volgens Movisie is de mate van kennis bij lokale fracties uitermate zorgelijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.