Het is even wennen, als je de hele week achtervolgd wordt door een cameraploeg van ‘1 Vandaag’.Het is een belangrijke week. Zaterdag 21 november zijn in een vier steden – Assen, Deventer, Eindhoven en Rotterdam - regionale FNV manifestaties, waar we laten zien dat veel Nederlanders niets zien in de kabinetsplannen om de AOW en aanvullende pensioenen te verhogen naar 67 jaar. Er is een veel beter plan. De FNV wil een flex-AOW, waarbij de keus vrij wordt gelaten om vanaf 65 jaar –tot 70- met pensioen te gaan.

Een AOW strijd, die we met CNV en MHP voeren- komt in een beslissende fase.

Deze week ben ik met collega’s op stap geweest om werknemers te motiveren en mobiliseren. Dat is nodig, want velen denken dat het al een gelopen race is.

Maandag heb ik Federatieraad, het tweewekelijks overleg van de voorzitters van alle FNV-bonden. Daarvóór stem ik met Agnes Jongerius de 21e af. We gaan beide naar de Coolsingel in Rotterdam.

Dinsdag bezoek ik ons actiecentrum in Rotterdam.

De stemming is goed, de organisatie top. Ik voel me echt trots op mijn collega’s hier.

’s Middags rijd ik door naar Schiphol en bezoek KLM Cargo (vrachtafhandeling), het cabinepersoneel (stewardessen en pursers) van KLM en de schoonmakers, die inmiddels landelijke bekendheid hebben gekregen. Vooral bij het cabinepersoneel en de schoonmakers groeit onze aanhang als kool. De schoonmakers, van verschillende culturele achtergrond, zijn zeer goed georganiseerd en hebben vooral door eigen kracht veel voor elkaar gekregen afgelopen jaar. Goed om ze weer een keer op hun eigen werkplek te ontmoeten. We voeren gesprekken over de zwaarte van het werk, de onregelmatigheid en stress. Het is wel duidelijk dat bijna niemand tot 65 jaar doorwerkt. 67 is helemaal een brug te ver.

Woensdag werk ik achterstallige post en mails weg, ik moet echt zeggen dat ik soms zoveel mail krijg dat ik er wanhopig van wordt.’s Avonds heb ik in Groningen een levendige discussie met onze leden over verenigingsdemocratie.

Donderdag presenteren we onderzoeksresultaten.Maar liefst 85% van alle werkgevers ziet geen mogelijkheid om werknemers na 30 jaar licht werk aan te bieden. Daarmee vervalt een belangrijke steunpilaar van het kabinetsplan. Dikke kans dat deze werknemers ontslagen worden, zodat werkgevers onder hun verplichting uitkomen. De belangstellig van de pers is goed en ik heb twee cameraploegen op me gericht staan: die van RTL én van Eenvandaag. Nou, ik kan wel zeggen dat ik er helemaal aan gewend ben. Ik vind het gewoon leuk! Hoewel ik soms nog wel even denk, shit, staat die microfoon nu nog aan?

Vrijdag is er nog een laatste overleg met collegabonden van CNV en MHP over de 21e en daarna.En dan nog één nachtje slapen en dan met de bus met collega’s naar Rotterdam. Ik hoop op goed weer en een goede opkomst en voel een oplopende spanning.

Zaterdag: net terug van de demonstratie, moe maar tevreden over de opkomst en de sfeer. En uit de andere steden hoor ik dezelfde geluiden. Een weekje cameraploeg: je groeit eigenlijk naar elkaar toe in zo’n week. Ik weet al dat sommige beelden de eindstreep niet hebben gehaald, dat heeft verslaggever Herman me al gezegd. De samenwerking en terugkoppeling was zonder meer plezierig. Nu nog kijken naar het eindresultaat!

Hoe het ook afloopt, zondag ga ik uitblazen en samen met een vriend naar Ajax-Heerenveen. Ik ben geen Ajax-fan, maar hij is wel voor Heerenveen.

De week van....Henk van der Kolk

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.