Tientallen jaren verbouwen de boeren van Punjab zonder problemen basmatirijst. Door gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest stijgen de opbrengsten enorm. 80 procent wordt geëxporteerd naar het Midden-Oosten en Europa. Maar sinds enkele jaren krijgen steeds meer boeren en familieleden van boeren allerlei verschillende soorten kanker. 

Medisch onderzoeker Gurtej Singh krijgt argwaan door het hoge sterftecijfer onder zijn familieleden en in zijn dorp, waar bijna iedereen basmatirijst verbouwt. Hij begint een onderzoek en vreest net als andere onderzoekers dat de pesticiden zijn doorgedrongen tot het grondwater en de bevolking langzaam vergiftigen. Dokter Gurpreet Singh stelt dat de effecten tot nu toe nog maar het topje van de ijsberg zijn.

Ook rijstboer Hermesh Singh is een van de Punjab-boeren aan de voet van het Himalayagebergte. Hij gebruikt grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen, ondanks dat zijn vrouw chemotherapie ondergaat. De boer ziet geen andere mogelijkheid, zonder de pesticiden krijgt hij geen goede oogst en weinig te eten. Voor boeren als Singh lijkt er geen andere uitweg te zijn.

De volledige documentaire én een interactieve versie vindt u hier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.