Melania Trump heeft de wenkbrauwen doen fronsen met haar schoenenkeuze. De Amerikaanse First Lady is op een officieel bezoek van zeven dagen in Afrika. Speciaal voor deze gelegenheid trok zij pumps met luipaardprint aan.

Melania Trump bezoekt in Afrika de landen Ghana, Malawi, Kenia en Egypte.

'SS-pak' Máxima

Koningin Máxima kreeg in 2016 ook een stortvloed van kritiek over zich heen door haar kleding. Die kritiek was niet mals. Maxima koos er in 2016 in Duitsland voor om in een grijze mantel van de Deense ontwerper Claes Iversen te verschijnen. Al snel werd er door de pers een verband tussen de mantel en nazi- Duitsland gelegd.

Josine Droogendijk is mode-journalist en volgt Koningin Máxima, en haar kledingkeuzes, op de voet. "Het was de bedoeling om qua kleur dicht op die van olifantshuid te zitten. Uiteindelijk vond de Duitse pers het meer op de kleur van een SS-pak lijken."

Eerder geen kritiek

Het was voor Droogendijk wel even schakelen toen ze hoorde van die kritiek op de mantel en op Koningin Máxima. Het was namelijk niet de eerste keer dat Máxima de mantel droeg: "In Denemarken had ze hem ook al een keer gedragen. Ik was toen laaiend enthousiast en heb meteen uitgezocht wie de man of vrouw achter het ontwerp was. Ik was gefascineerd door het werk van deze Claes Iversen en wilde er alles over weten."

Nooit eerder associeerde ze het werk van Iversen met symboliek toebehorend aan het nationaal-socialisme. "Ik was juist verwonderd over de manier waarop de mantel was samengesteld en belegd met allerlei metalen. Het moest een ode voorstellen aan handwerkers. Uiteindelijk werden juist die metalen aangezien voor een hakenkruis", zegt Doogendijk.

Melania wel vaker ongemakkelijk

Het is niet voor het eerst dat Melania Trump in opspraak is geraakt door haar kledingkeuze. Eerder was er gedoe in Amerika over het bezoek van de First Lady aan Houston, Texas. Een door overstromingen geteisterd gebied bezocht ze op hoge hakken en met jas, waar op de achterkant de tekst stond: "I really don't care, do u?"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.