Cecilia Bartoli, de mezzo-sopraan uit Rome met de prachtige verschijning en stem is niet alleen bezig met zingen. Ze speurt ook naar lang vergeten composities. Bartoli weet nieuw leven te blazen in de 'stoffige' muziekstukken. TweeVandaag sprak met haar over haar laatste ontdekking: verboden opera's.

Deze opera's komen voort uit de tijd dat het Vaticaan opera's verbood. Componisten kwamen met listen om dit verbod te omzeilen. Bartoli heeft inmiddels met succes heel wat vergeten composities op haar cd's in een nieuw jasje gestoken. Vivaldi werd van een slaapverwekkende-, een hippe operacomponist en Salieri transformeerde van de jaloerse concurrent van Mozart tot een groot musicus.

Wie is de 'madonna'?

Cecilia Bartoli werd geboren op 4 juni 1966 in Rome. Ze komt uit een muzikaal gezin: haar vader was tenor, haar moeder sopraan. Al jong bleek ze te beschikken over een prachtige stem. Ze ging naar het conservatorium en studeerde tegelijkertijd thuis met haar moeder. Dirigent Daniel Barenboim ontdekte haar en grootheden als Von Karajan en Harnoncourt begeleidden Bartoli bij haar eerste schreden in de operawereld. Vanaf het moment van haar internationale doorbraak in 1989, op 23-jarige leeftijd, is ze de lieveling van het internationale operapubliek.

Op het podium ontroert en verleidt ze het publiek door haar overgave aan de muziek en haar sublieme stem. Op haar cd's wijdt Cecilia zich met liefde aan het werk van vergeten componisten en onbekend werk van hun beroemde achttiende-eeuwse collega's. Van haar in 1999 opgenomen cd met onbekende opera-aria's van Vivaldi werden meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Daarna volgden cd's met werken van Glück en Salieri. Haar nieuwste cd heet 'Opera Proibita' en bevat onbekende oratorio's van Händel, Scarlatti en Caldara.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.