Op woensdag 19 maart kiest Nederland wie de raadsleden worden voor de komende 4 jaar. Ons land telt meer dan 9000 bevlogen raadsleden die veel macht en invloed hebben in hun gemeente. 

Veel beslissingen die ze maken halen het nieuws niet, maar soms kan 1 tegenstem grote prestigieuze projecten blokkeren. In Utrecht wilde de gemeente een bibliotheek bouwen van meer dan 76 miljoen euro. Door de tegenstem van raadslid Cees Bos werd dit plan echter in de ijskast gezet.

Het bibliotheek gebouw, met daarin ook ruimte voor 100-startersappartementen en een filmhuis zou pal naast Utrecht Centraal worden gebouwd. Raadslid Cees Bos, boekhouder van beroep, vond het miljoenenbedrag onverantwoord in tijden van crisis en hield voet bij stuk.  Urenlang werd er door meerdere partijen op hem ingepraat, maar hij bleef bij zijn besluit en stemde tegen. Ook in Lelystad werd het plan om een containerterminal te bouwen gedwarsboomd door het toedoen van een raadslid. 

We spreken met raadslid Cees Bos en met Peter Otten, voorzitter van de belangenvereniging voor raadsleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.