Mart Smeets en Joost Vullings volgen elke meter die de Tour de France aflegt door Frankrijk. Martijn Hendriks gaat die route letterlijk volgen: hij reist voor de NOS mee in de Tourkaravaan. De negentiende etappe, de laatste Pyreneeënrit, voert van Lourdes naar Laruns. Bij de start in Lourdes komen verschillende werelden samen: die van het wielrennen én die van het geloof.

Martijn bevindt zich in de 'katholieke kermis' van het bedevaartsoord Lourdes. "Iemand heeft hier ooit Maria gezien, en sindsdien tiert de stad daar welig bij." Mart weet precies hoe het zit: "160 jaar geleden was hier een veertienjarig meisje, Bernadette Soubirous, die Maria zag."

Gezegend

De invloed van Lourdes helpt soms ook renners in de Tour. "In 1948 won Gino Bartali twee etappes rond Lourdes en dat kwam allemaal omdat hij ingezegend was door paus Pius XII." Ook nu nog mogen renners die dat willen zich laten zegenen in het bedevaartsoord. "Er zijn renners die zich daar heel prettig bij voelen", vertelt Mart.

BELUISTER AFLEVERING 22 VAN DE PODCAST:

info

Hoe beluister je de podcast? 

De podcast wordt dagelijks rond 11:00 uur geplaatst op www.nporadio1.nl/podcasts geplaatst. Daar zijn meerdere podcast te zien die kunnen worden teruggeluisterd. De Kopgroep zal daar tussen staan onder de volledige titel: NPO Radio 1 Tour-podcast De Kopgroep. Een klik op de titel brengt u naar de uitzending. Daar is rechts onderin een play-knop te zien. Daarmee kan de podcast worden afgespeeld op de website. Als u de podcast wil downloaden, klikt u op de meest rechtse, blauwe knop naast de play-knop. Of u kunt zich abonneren in de App Store van Apple. U kunt de podcast ook beluisteren via iTunes: itunes.apple.com/nl/podcast/1-aftrap/id1407349600

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.