"Dit zijn mijn nichtjes, de één woont in Nederland en de ander woont daar", zegt Helin Hassan terwijl ze een foto laat zien van twee meisjes die hand in hand in de Koerdische grensstad Qamishli lopen. "Nu weet ik niet eens waar mijn nichtje is."

De foto dateert van twee maanden geleden. "Het is onvoorstelbaar dat dit kan. In de zomer was er niets aan de hand, ging mijn familie op bezoek in Noord-Syrië, en nu dit." De laatste dagen krijgt ze geen vrolijke foto's meer van haar familie daar. Ze weet niet of haar familie al gevlucht is of nog in het familiehuis verblijft. De laatste foto's die ze kreeg zijn van kapotgeschoten gebouwen.

Demonstratie

Vandaag gaat de Koerdisch-Nederlandse Helin naar het Malieveld in Den Haag om samen met duizenden anderen te demonstreren tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. "We willen de politiek wakker schudden met onze stem. We voelen ons verraden. We hebben zij aan zij gevochten tegen IS, nu worden we aangevallen en staan we er alleen voor."

Wat de Koerdische betreft zorgt Nederland dat er sancties worden opgelegd aan Turkije, en dat Erdogan stopt met zijn militaire operatie. Woensdag vielen Turkse troepen de Koerdische gebieden binnen nadat Amerikaanse militairen er waren weggetrokken. De Turkse president Erdogan wil de Koerden tot 30 kilometer van de Turkse grens jagen.

'Ik weet niet of ze gevlucht zijn'

Helin vluchtte met haar ouders op 6-jarige leeftijd vanuit Qamishli naar Nederland. Een deel van haar familie verblijft nog in het familiehuis in het Koerdische stadje dat bijna op de grens ligt met Turkije. "Ze zeggen: 'We hebben geen huis ergens anders. Waar kunnen we heen?'" Sinds gisteren krijgt ze geen contact meer met haar familie daar. "Ik weet niet eens of ze gevlucht zijn."

Dat weet Helin zelf ook niet. "Erdogan moet maar bedenken waar ze heen moeten." Ze slaapt nauwelijks en volgt constant het nieuws om op de hoogte te blijven van de situatie van haar geboorteplaats. "Het is mijn stad. Ik woon nu hier dat is wel zo, maar ik ben daar geboren. Mijn volk is daar."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.