De Iraakse Basim Razzo werd op 21 september 2015 wakker door de grootste explosie die hij ooit in zijn leven gehoord had. Een Nederlandse F-16 bombardeerde zijn huis, omdat aangenomen werd dat het een IS-hoofdkwartier was. Onterecht, zo bleek later.

"Ik deed mijn ogen open en alles was zwart. Ik rook iets vreemds in de lucht. De eerste seconden dacht ik nog dat ik een nachtmerrie had. Maar ik keek omhoog en ik kon de sterren zien. Het duurde een paar minuten voordat ik mezelf bij elkaar geraapt had, maar ik wist dat er iets gebeurd was met ons. Ik wist nog niet wat. Ik zag dat het dak van mijn slaapkamer er niet meer was", vertelt Basim.

Lees ook

'Ik hoorde mijn dochter niet'

Basims huis blijkt midden in de nacht gebombardeerd te zijn door een F-16 van de internationale coalitie tegen IS. Deze F-16 werd gevlogen door een Nederlandse piloot, die niet wist dat hij een verkeerd doelwit bombardeerde.

Basim vertelt over het moment waarop zijn huis gebombardeerd werd

"Ik keek naar links en zag de bakstenen over mijn vrouw heen liggen. Ik wist meteen dat zij dood was. Ik probeerde mijn dochter te roepen, maar ik hoorde niets", zegt een emotionele Basim. Zijn vrouw en dochter overleefden de aanval niet. Net als Basims broer en neefje, die in het huis naast hem wonen. Alleen zijn schoonzus overleeft het bombardement.

Ernstig gewond

Basim raakte ernstig gewond door de aanval. "Ik probeerde op te staan, maar viel neer. Mijn linkervoet deed pijn. Ik voelde iets warms en plakkerigs op mijn rug, dat was bloed", vertelt hij. Basim werd uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht, waar bleek dat zijn heup gebroken was. Basim ging een lange periode van herstel in.

Hij wil de Verenigde Staten aansprakelijk stellen voor de aanval. De Amerikaanse overheid heeft al aan Basim toegegeven dat de aanval een fout was, maar deed dat nooit officieel. "Ik vroeg de Amerikaanse overheid om een officiële brief, waarin stond dat het bombardement een fout was, om mijn naam te zuiveren. Maar die heb ik nooit gekregen."

'Ik heb compensatie nodig'

Deze week maakte minister van Defensie Ank Bijleveld bekend dat het niet om een Amerikaanse, maar een Nederlandse F-16 ging. Basim wil ook genoegdoening van de Nederlandse staat. "Dit moet rechtgezet worden. Ik heb compensatie nodig."

Basim richt zich tot minister Bijleveld: 'Ik heb hup nodig'

"Ik moet mijn huis weer opnieuw opbouwen. Ik moet mijn familie weer bij elkaar brengen en mijn leven opnieuw opbouwen. Dus ik heb hulp nodig." Minister Bijleveld laat in een reactie weten weliswaar verantwoordelijk te zijn, maar niet aansprakelijk. Zij adviseert Basim de claim bij de Irakese overheid neer te leggen.

'Geen huis, geen werk'

"Ik wil nu gerechtigheid. Wij zijn vier familieleden kwijtgeraakt, ik was gewond en raakte mijn baan kwijt door mijn verwondingen na de aanval. We hadden geen huizen meer. Onze naam werd door het slijk gehaald, omdat mensen in de buurt dachten dat we bij IS hoorden", zegt Basim.

Ook wil hij benadrukken dat hij de enige is in Irak, Afghanistan en Syrië die de Amerikaanse overheid wist te bereiken en dit verhaal naar buiten kon brengen. "Ik spreek voor tienduizenden mensen, die net als ik, hun familie zijn kwijtgeraakt en hun huis zijn verloren door verkeerde informatie."

Beelden van de luchtaanval op het huis van Basim

Journalisten Olof van Joolen en Silvan Schoonhoven schreven het boek Missie F-16: Nederlandse jachtvliegers boven brandhaarden. Daarin vertelt de piloot die de F-16 bestuurde waarmee het huis van Basim werd gebombardeerd zijn verhaal.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.