Assad wordt door het westen gewaarschuwd niet zijn chemische arsenaal in te zetten. Volgens het Pentagon en Israëlische officieren kan Syrië een chemische aanval binnen twee uren uitvoeren. Dat zou te snel zijn voor Israel en andere westerse troepen om te reageren. Maar hoe dreigend is de situatie eigenlijk en om wat voor chemische wapens gaat het? En wat als Syrië wel dreigt deze wapens in te zetten?

In EenVandaag spreken we met de Israelische militair- en inlichtingendeskundige Ronen Bergman, en met militair deskundige Chris Klept waarom het westen zo gefocussed is op de chemische wapenvoorraad van Syrië.

Ronen Bergman interviewde eerder de Israelische president Shimon Peres over onder andere het Syrische wapenarsenaal. In dit interview liet Peres zich ontvallen dat, mochten chemische wapens in handen van Hezbollah vallen, wat Israel betreft een rode lijn wordt overschreden. Israel zal dan wat Peres betreft niet schromen militair in te grijpen.

Tijdens het interview met EenVandaag refereert Bergman aan de opmerkingen van Peres. De lange versie van het interview met Ronen Bergman vindt u onder dit artikel.

Lange versie interview Ronen Bergman

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.