In het jaar dat de wetenschap wereldwijd van verschillende kanten onder druk staat, geeft EenVandaag aandacht aan veelbelovende nieuwe vindingen uit wetenschappelijke hoek. Robotvogels, een auto die rijdt op ijzer, een scanner voor je voedsel….in Nederland wordt er volop geïnnoveerd, in EenVandaag de opvallendste projecten in De Doorbraak.

Onderzoeker Sarthak Misra van de Universiteit van Twente werkt aan baanbrekend onderzoek met robotgestuurde flexibele naalden. Die kunnen heel netjes en secuur opereren. Hij heeft voor deze doorbraak een subsidie gekregen van 713.000 euro van de Europese Unie. Misra geeft leiding aan wetenschappers uit zeven landen.

Het inbrengen van een naald in de hersenen om een biopsie van een hersentumor te nemen - een voorbeeld van een minimaal-invasieve neurochirurgische ingreep - moet zeer nauwkeurig gebeuren. Met behulp van MRI kan de locatie van een tumor of ander letsel in de hersenen exact worden bepaald, maar een kleine beweging van het hoofd kan ertoe leiden dat de naald doel mist. Ook is het niet mogelijk om exact te weten waar een naald zich in de hersenen bevindt tijdens een neurochirurgische ingreep. 

Sensoren

Met de subsidie wil hij een robotgestuurde naald ontwikkelen die is voorzien van sensoren. Daarmee kan op de micrometer (1/1000ste millimeter) nauwkeurig tijdens de ingreep met behulp van echoscopie worden weergegeven waar de naald zich bevindt en kan de chirurg op de computer de route van de naald in 3D bepalen. 

De dunne naald is flexibel en kan daardoor, in tegenstelling tot de huidige naalden, beter door weefsel manoeuvreren, waardoor gevoelig weefsel vermeden kan worden. De naald waar Misra onderzoek naar doet kan in het lichaam een afstand van ongeveer 15 centimeter afleggen. 

Robotgestuurd

Zo ontwikkelt hij aan de Universiteit Twente een robotgestuurd systeem dat met behulp van flexibele naalden magnetische deeltjes in het menselijk lichaam kan injecteren, waarmee het toedienen van medicatie zeer nauwkeurig gedaan kan worden. 

Sinds 2014 is Misra ook verbonden aan het UMCG, waar hij onder meer samenwerkt met de afdeling neurochirurgie en de afdeling radiotherapie om de kennis en ervaring uit de klinische praktijk te gebruiken bij zijn onderzoek. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.