Hinderende vogels boven het vliegveld, bij vuilstortplaatsen, boomgaarden of op het akker. Nico Nijenhuis (30) ontwikkelde een robotvogel die 'echte' vogels in dergelijke situaties verjaagd. In een paar jaar tijd groeide zijn robotkuiken uit tot een volwassen robotvalk, welke nu actief is boven tien landen. 

Nico Nijenhuis was die student die bedacht dat er nog wel wat verbeterd kon worden aan de vleugel en de toepassing zag van een robot die vliegt als een roofvogel. Vijf jaar later is hij directeur van een snel groeiend internationaal bedrijf met 25 werknemers: Clear Flight Solutions.

Amerikaanse investering

Toch is de grote doorbraak van de Robird niet technisch van aard, zegt hij. Een investering van 1,6 miljoen euro door een Amerikaans investeringsbedrijf maakte het mogelijk om de vogel van prototype door te ontwikkelen naar een commercieel inzetbaar product. 

Dat het Amerikaans geld is, heeft volgens Nijenhuis alles te maken met de terughoudende Nederlandse investeringscultuur. Een groot probleem volgens Nijenhuis waardoor veel Nederlandse jonge bedrijven het niet redden of in zee gaan met buitenlands geld. 

Software van een roofvogel

Wat de Robird betreft, staan we nog maar aan het begin. Om echt zelfstandig te zijn moet de Robird kunnen anticiperen op veranderingen. Daarom moet de machine in de toekomst ook gaan leren. Leren, hoe een roofvogel te zijn. "Het is nog ver weg hoor maar uiteindelijk zijn we natuurlijk bezig met het schrijven van de software van een roofvogel," aldus Nico Nijenhuis.

EenVandaag besteedde eerder aandacht aan de robotvogel van Nijenhuis. Bekijk hier de aflevering terug: