De Griekse bevolking was gisteren duidelijk: nee tegen de voorstellen van de Europese geldschieters.

Nadat alle stemmen waren geteld, bleek dat 61 procent van de Griekse stemmers 'nee' hadden gestemd, zo meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag. De opkomst lag uiteindelijk rond de 62 procent.

De Europese geldschieters eisten van Griekenland strenge hervormingen, voordat er nieuwe financiële steun zou worden toegekend. Premier Alexis Tsipras had de Grieken opgeroepen  tegen de voorstellen te stemmen.

Maar volgens Tsipras is het Griekse 'nee', geen nee tegen de euro. Die vraag moet volgens hem van tafel. Hij zei bereid te zijn verder te praten over nieuwe hervormingen. 

De Griekse minister van Financiën Varoufakis is vandaag opgestapt. Volgens Varoufakis is dit een reactie op de wens van sommige andere eurolanden, die hem niet langer aan de vergadertafel in Brussel zouden willen zien. De Griekse premier Alexis Tsipras dat zijn vertrek daarom beter kan zijn voor de onderhandelingen.

Hoe zijn de reacties in Griekenland op de nee-stem? En zijn er nog mogelijkheden op een akkoord? In EenVandaag een verslag vanuit Athene. Verslaggever Tom van't Einde spreekt met onderneemster Eleftheria Zourou. Zij heeft een succesvolle start-up en ziet de toekomst somber in na het Griekse nee.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.