Vanmiddag onderhandelen de Europese ministers van Financiën in Brussel over het wel of niet verlengen van het Griekse steunpakket.

De gesprekken tussen Griekenland en de Eurogroep zijn deze week hervat. Dit lijkt geen gemakkelijke klus. Eerdere gesprekken tussen beide partijen mislukten en vorige week stonden beide partijen nog lijnrecht tegenover elkaar. Vandaag naderen de gesprekken hun ontknoping nu de deadline voor het verlengen van het huidige Europese reddingsplan verstrijkt.

Gisteren bevestigde minister Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep via twitter dat hij een Grieks verzoek tot de verlenging van het steunpakket had ontvangen:

De Duitse minister van Financiën Schäuble wees het voorstel resoluut af maar ’s avonds twitterde de Griekse premier Tsipras dat hij telefonisch een positief gesprek heeft gevoerd met bondskanselier Merkel.

Vandaag zal blijken of Griekenland voet bij stuk houdt, de EU geneigd is te bewegen of dat beide partijen toch toenadering zoeken? Wat zijn de scenario’s?

Vanavond in EenVandaag Laurens Hartman, Grieks-Nederlandse wijnproducent in Griekenland, die dagelijks de gevolgen van de bezuinigingen meemaakt. Ook spreken we met Martin Visser, economisch commentator en journalist van de Financiële Telegraaf.

In Radio EenVandaag praten we met Europa-deskundige van de Universiteit Utrecht Mathieu Segers, en met SP-Kamerlid en financieel woordvoerder Arnold Merkies die zojuist naar Brussel is afgereisd.

update
clock 20-02-2015 16:48

Update Dijsselbloem

De gesprekken, die vandaag om 15.00 zouden beginnen, zijn nog niet hervat. Het vooroverleg met de belangrijkste spelers duurt langer dan verwacht. De Duitse minister van Financiën Schäuble, een van deze hoofdrolspelers, heeft inmiddels een afspraak voor maandag afgezegd in verband met de te voeren gesprekken.

Een reactie van Eurogroep voorzitter Dijsselbloem bij aankomst op de Eurogroep-vergadering:

Extraordinary #Eurogroup meeting: @J_Dijsselbloem on #Greece t.co/cout69Zsir pic.twitter.com/tRBBp1uIZi

— EU Council TV News (@EUCouncilTVNews) February 20, 2015

De Griekse minister van Financiën Varoufakis sprak vanmiddag, vlak voor de start van de vergadering, zijn vertrouwen uit dat er vandaag een overeenkomst gesloten zal worden.

Extraordinary #Eurogroup @yanisvaroufakis: I trust we're going to have an agreement #Greece t.co/Kf5QYMKUkC pic.twitter.com/R3RWAA2onK

— EU Council TV News (@EUCouncilTVNews) February 20, 2015

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.