Analisten zijn het er niet over eens: hoe pakt de beslissing van Geert Wilders van afgelopen zaterdag uit voor zijn PVV? Het opblazen van het Catshuisberaad wordt zowel een politieke meesterzet als kapitale inschattingsfout genoemd.

We legden een aantal vragen voor aan duizenden PVV-stemmers van het EenVandaag Opiniepanel: hoe kijken de PVV-kiezers terug op de gedoogsteun van hun partij aan het kabinet Rutte?

Heeft Wilders er goed aan gedaan om uit de onderhandelingen in het Catshuis te stappen? En zouden de PVV-stemmers van 2010 opnieuw hun stem aan de PVV geven, of hebben ze redenen om voor een andere partij te kiezen? Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel presenteert de uitslag vanavond in de uitzending.

We praten ook met verschillende PVV-aanhangers. Ten slotte politicoloog Philip van Praag. Hij schrijft vandaag in De Volkskrant: Wilders' strategie is erop gericht om na een mislukking van het volgende kabinet een glorieuze comeback te maken. Zijn rol in de Haagse politiek is voorlopig nog niet uitgespeeld.

Spindoctor Kay van de Linde stelde zondag in Brandpunt dat de kiezer nu doorheeft dat de PVV een protestpartij is en Wilders in Den Haag nu als onbetrouwbaar te boek staat. Felix Rottenberg repte in De Wereld Draait Door van een briljante zet van de PVV-leider.

De laatste Haagse ontwikkelingen zijn te volgen op onze speciale themapagina.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.