Het criminele verleden van Oss blijkt een dankbaar onderwerp voor speelfilm- en documentairemakers. De speelfilm 'De Bende van Oss', over een criminele bende die in de jaren dertig de stad teisterde, is aankomende woensdag zelfs de opening van het Nederlands Film Festival. Eind deze maand komt de documentaire 'Donker Oss' uit. Jarenlang deed de Osse documentairemaker Luuk Bouwman onderzoek naar het criminele verleden van de stad. Hij zocht daarvoor onder andere nazaten van de bende van Oss op. In EenVandaag interviews met de speelfilmregisseur André van Duren en de documentairemaker Luuk Bouwman over mannen en misdaad, verraad en liefde.

Het Nederlands Film Festival opent komende woensdag met de speelfilm De Bende van Oss van André van Duren. In de jaren dertig was de industriestad Oss in de greep van een golf van misdaad. De roemruchte Bende van Oss pleegde verschillende moorden en overvallen. In die tijd was de werkloosheid door sluiting van twee margarinefabrieken in Oss enorm. En er waren veel botsingen tussen de arbeiders, de katholieken en de protestanten waardoor het kabinet Colijn sneuvelde.

UPDATE 20 december 2011: Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een unieke verzameling van honderden krantenknipsels over de bende van Oss op internet gezet.

Lees ook