Vier jaar geleden moest Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, afscheid nemen van het leven. Hij had uitgezaaide kanker, was uitbehandeld en zou sterven. Dankzij een dna-onderzoek van zijn tumor en informatie uit een buitenlandse databank kreeg hij op het laatste moment nog een experimenteel medicijn aangeboden. En dat sloeg aan. Clemens Cornielje leeft nog steeds. 

Nederland heeft sinds een jaar een eigen dna databank voor kanker. In de hoop zo meer mensen te kunnen helpen.

Hoe werkt de databank?

Patienten met uitgezaaide kanker kunnen voor hun behandeling een stukje weefsel van de tumor afstaan (dit heet een biopt). Met een speciaal apparaat wordt vervolgens onderzocht welke foutjes in het DNA de kanker hebben veroorzaakt. Deze gegevens gaan de databank in. Daarna wordt gekeken of er andere patienten zijn die dezelfde dna-foutjes hebben. Hielp een bepaalde behandeling goed bij hen? Dan is de kans groot dat het ook bij deze patienten met dezelfde fout aanslaat en kan er een behandeling op maat worden gegeven.

Vanavond vertelt Clemens Cornielje in EenVandaag zijn persoonlijke verhaal. Emile Voest, hoogleraar medische oncologie bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en mede-initiatiefnemer van de databank, duidt het belang van wetenschappelijk onderzoek met dna van het weefsel van kankerpatienten.

Meer informatie over de databank vindt u hier en hier

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.