Vanochtend deed de rechter uitspraak in de zaak Mohammed B., de moordenaar van Theo Van Gogh en veroordeelde hem tot een levenslange gevangenisstraf. TweeVandaag wijdt de hele uitzending hieraan en laat reacties zien uit de islamitische gemeenschap, de politiek en uit de Linnaeusstraat, de straat waar Van Gogh vermoord werd.

In de studio praten strafpleiter Benedicte Ficq, terreurdeskundige Edwin Bakker en Yusuf al Tuntas, bestuurslid van Mili Gorus, verder over de gevolgen voor de maatschappij.

Terroristisch oogmerk

Mohammed B. is volgens de rechters schuldig aan de moord op Theo van Gogh, poging tot moord op een aantal politieagenten en twee omstanders en heeft hij het Tweede-Kamerlid Hirsi Ali belemmerd haar werk als parlementariër te kunnen doen. Met uitzondering van poging tot moord op de agenten pleegde B. alle misdrijven met terroristisch oogmerk. "Met het oogmerk een deel van de Nederlandse bevolking vrees aan te jagen dan wel de fundamentele structuren van het land te ontwrichten of te vernietigen", aldus de rechtbank.

B. behoudt kiesrecht

Het Openbaar Ministerie had naast de eis om Mohammed B. levenslang te laten opsluiten ook geëist dat hij voor de rest van zijn leven het actief en passief kiesrecht kwijt zou raken. Maar Mohammed B. behoudt deze rechten; volgens de rechter zou B. gezien zijn opvattingen nooit gebruik maken van dat democratische recht.