‘Nederland geldt als belangrijke bron van webaanvallen in 2008’ zo valt te concluderen uit een onderzoek van webbeveiliger Symantec. ‘We’ bezetten volgens het onderzoek een dubieuze vierde plaats wereldwijd. Volgens Symantec gaat het voornamelijk om een reactie van hackers op de film Fitna van Geert Wilders. Is Nederland hiermee strijdtoneel voor een cyberjihad?

Liefst 18.157 sites bleken vorig jaar gehacked te zijn door een hacker, of hackersgroep met de naam aB0 m0h4mM3d, ook bekend als nEt_DeViL. Opvallend genoeg toentertijd geen heel groot nieuws, hoewel de aanval toen al op Webwereld.nl ‘ernstig en wijdverbreid’ werd genoemd. Het ging hier om ‘defacing’, het overnemen van andermans website door de homepage te vullen met eigen informatie. Deze site van Turnwereld bijvoorbeeld toont nog steeds een boodschap van deze hacker. In het geval van nEt_DeViL ging het duidelijk om een reactie op Fitna, gezien teksten als ‘Anti-Fitna (response to the Fitna Movie by ‘Geert Wilders’ cow) en ‘Show Some Respect! So, I can Leave you in Peace!’. Als toetje staat er nog een video bij van de omstreden fundamentalistische Amerikaanse Sheik Khalid Yasin.

Volgens het rapport van Symantec wordt vooral gebruik gemaakt van gaten in de beveilinging van Internet Explorer en de PDF-reader van Acrobat. Gaten die overigens vrij simpel gedicht kunnen worden.

Denemarken had tijdens de cartoonrellen van 2006 al flink last van webaanvallen en in het Midden Oosten is het inmiddels gemeengoed. Vooralsnog beperken de aanvallen vanuit Nederland zich voornamelijk tot defacements, hoewel het moeilijk is na te gaan hoe gaten in beveiligingen gebruikt worden voor terreurgroeperingen. Een indicatie geeft een berucht stuk dat al jaren op internet circuleert en nog steeds regelmatig wordt aangepast. In de zogenaamde Technical Mujahid, worden potentiele jihadstrijders met een forse technische voorkennis onder andere geinstrueerd hoe ze internet kunnen inzetten om verborgen boodschappen te kunnen plaatsen en recruteringsites kunnen bouwen en hosten zonder getraceerd te worden. Onder andere door gebruik te maken van gaten in beveiligingen... Maar hierin lijkt het dataverkeer in Nederland geen grotere rol te spelen dan andere westerse landen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.