Het verhaal in een notendop: onderzoeksjournalist Brenno de Winter, bekend onder andere van honderden Wobverzoeken bij Nederlandse gemeenten is afgelopen week 4 uur lang verhoord door het OM. Aanleiding was een serie kritische verhalen over de slechte beveiliging van de OV-chipkaart, met als kers op de taart het hacken van deze kaart voor het oog van de NOS-camera:

Dat Brenno hier geen vrienden mee zou maken onder de NS en ontwikkelaar Trans Link Systems ligt voor de hand. Maar dat hij vervolgd kan worden en mogelijk zelfs tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld kan worden voor wat overduidelijk behoort tot zijn journalistieke werk is gewoon onverteerbaar.

Reden voor verschillende media waaronder Geenstijl, Nu.nl, PC-active en de NVJ om een actie op touw te zetten om ten minste Brenno's juridische kosten te dekken. Hij werkt als freelancer en heeft geen mogelijkheid om terug te vallen op een bedrijfsjurist.

Op Nieuwspost.nl is het mogelijk Brenno financieel te steunen. En ziedaar, binnen een uur is het bedrag van 2500 euro aan reeds gemaakte kosten binnengehaald. Crowdfunding op z'n best en een welverdiende morele steun in de rug voor Brenno.

En nu hopen dat het OM ook inziet dat vervolging misplaatst is, zodat Brenno zo snel mogelijk z'n pijlen weer kan richten op missers van overheden en semi-overheden als NS en Trans Link Systems.

p.s. het bedrag van 2500 euro is dan wel gehaald, maar giften zijn nog steeds welkom. Webwereld laat weten dat 'de rekening open blijft staan en dat het geld dat overschiet zal gebruikt worden voor andere persvrijheidsprojecten van De Winter zoals Big Wobber en FOPzone, een documentaire over persvrijheid in Nederland van zijn hand.'