Vrienden van de vermoorde Peet van Es zijn een inzamelingsactie op internet begonnen  om het lichaam van de Schiedammer naar Nederland te kunnen brengen. Van Es (55) werd vorige week vrijdag op zijn boerderij in Zuid-Afrika gedood tijdens een roofoverval. Zijn weduwe Arine Prins wil het lichaam van haar man graag bijzetten in het familiegraf in Schiedam waar ook zijn vader ligt begraven.

Volgens Monika Hoogenbosch, initiatiefnemer van de crowdfundactie, is alles wat het echtpaar had, gestolen door de overvallers.

Het gezin met twee kinderen woonde al 18 jaar in Zuid-Afrika. Ze waren van plan om terug te keren naar Nederland. Ze zouden komende week een bezoek brengen aan ons land om zich voor te bereiden op een remigratie. Vorige week vrijdag drongen vijf overvallers de boerderij in Barberton binnendrongen. De kinderen waren niet thuis. Van Es en Prins werden urenlang gemarteld.  De overvallers zijn met juwelen en elektronica als buit weggereden in de auto van het gezin. Bij aankomst van de politie was Van Es overleden. 

De crowdfundactie staat op doneeractie.nl. Van de benodigde 20 duizend euro was vanmiddag al 13.000 euro ingezameld

De moord op Van Es  in zijn boerderij in het afgelegen Barberton is de laatste in een reeks moorden op blanke landeigenaren in Zuid-Afrika. Vorige jaar werden 345 boeren overvallen. Er vielen 70 doden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.