De laatste mis in de Sint-Pieter is bezig en daarna is het voor de 115 kardinalen tijd voor het conclaaf in de Sixtijnse Kapel. De eerste stemming is vanmiddag al.

De (geheime) verkiezing van de nieuwe paus lijkt neer te komen op een race tussen de Italiaan Angelo Scola en de Braziliaan Odilo Pedro Scherer. Koploper is aartsbisschop Scola van Milaan die bijna 40 kardinalen achter zich zou hebben, gevolgd door aartsbisschop Scherer van São Paulo met zo'n 30 volgelingen. Zij zijn dus allebei nog ver verwijderd van de noodzakelijke meerderheid van 77 kardinalen.

Hoogleraar Augustijnse studies Paul van Geest zette in EenVandaag een trio kanshebbers op een rij, kijk hier voor een uitgebreider portret van kardinaal Sandri, Ravasi en Scola.

Ongeveer de helft van de kardinalen heeft nog geen enkele voorkeur uitgesproken. Bij eerdere pausverkiezingen kwam soms een derde compromiskandidaat uit de bus als geen van de twee favorieten de noodzakelijke tweederdemeerderheid behaalde. 

Kardinaal Turkson outsider voor pausschap

Hoe kiest de Katholieke kerk een nieuwe paus?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.