De commissie Van der Veer, die op 19 januari 2018 een vernietigend rapport uitbracht over de onveilige werkcultuur bij Defensie, voerde de helft van haar opdracht niet uit. Dat stelt Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM tegenover EenVandaag. Debie: “De commissie formuleerde een eigen opdracht, maar keek niet naar wie er verantwoordelijk was en of er op enigerlei moment sprake is geweest van nalatig en/of verwijtbaar handelen.” In de onderzoeksopdracht die de commissie Van der Veer kreeg, staat dat zij een oordeel moet geven “in hoeverre er op enigerlei moment sprake is geweest van nalatig en/of verwijtbaar handelen.”  

Dubbele pet onderzoeker Dick Berlijn

Daar komt bij dat een commissielid, oud-commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, medeverantwoordelijk was voor de veiligheidscultuur die hij vervolgens zelf onderzocht in de commissie Van der Veer. Opvallend is dat het krijgsmachtonderdeel Luchtmacht, waar Berlijn vandaan komt, redelijk goed uit het rapport Van der Veer komt, aldus Debie. Dit terwijl de Luchtmacht onder andere te maken had met onveilige toestanden op vliegbasis Eindhoven. Hierover trok F-16 vlieger Victor van Wulfen aan de bel. Het kostte de klokkenluider uiteindelijk zijn baan bij de Luchtmacht.

Conclusie commissie Van der Veer ‘omstreden’

Hoogleraar Integriteit (VU Amsterdam) Hans van den Heuvel vindt het ongelooflijk dat Berlijn zich niet verschoond heeft voor de onderzoekscommissie. Van den Heuvel: “Hierdoor is de conclusie van de commissie Van der Veer omstreden en dat moet je niet willen.” Dick Berlijn was van 2005 tot en met een deel van 2008 commandant der Strijdkrachten en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de veiligheidscultuur binnen de Defensieonderdelen.

reactie
clock 31-01-2018 01:00

Reactie Dick Berlijn

Oud-commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn laat aan EenVandaag weten dat hij aan zowel secretaris-generaal Geerts van Defensie als aan commissievoorzitter Van der Veer zijn bedenkingen heeft geuit gezien zijn rol in het verleden bij Defensie. Berlijn: “Ik heb duidelijk aangegeven dat ik misschien niet de juiste persoon zou zijn voor het onderzoek maar zowel de S-G als de commissievoorzitter wilden dat ik deelnam gezien mijn gedegen kennis van de organisatie. Dat prevaleerde boven mijn verleden bij Defensie.”

EenVandaag besteedde eerder aandacht aan het vernietigende rapport van de commissie Van der Veer en over de misstanden bij vliegbasis in Eindhoven. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.