Het beloven spannende weken te worden voor de gedoogcoalitie van de VVD, het CDA en de PVV: in het Haagse Catshuis zijn onderhandelingen begonnen over extra bezuinigingen. De gesprekken duren minimaal drie weken en er is een mediastilte afgekondigd.

Er dreigt een begrotingstekort van meer dan drie procent en dat is tegen Europese afspraken. Volgens het Centraal Planbureau moet er volgend jaar minimaal negen miljard euro gesneden worden om aan de regels te voldoen.

Premier Rutte benadrukt dat de partijen er met het oplezen van de verkiezingsprogramma's niet komen. "Die kennen we wel." Wilders stelt direct al extra eisen "We willen eruit komen, maar niet tegen iedere prijs." Volgens CDA-vicepremier Maxime Verhagen moet ieder de bereidheid hebben zijn verantwoordelijkheid te nemen. "Ook voor lastige besluiten als die nodig zijn."

In de studio laat politiek commentator Kees Boonman zijn licht schijnen over wat we kunnen verwachten. Het EenVandaag Opiniepanel sprak zich vorige week al uit over de bezuinigingen: kiezers willen dat het kabinet bij de komende bezuinigingsronde als eerste de hypotheekrenteaftrek aanpakt en snijdt in ontwikkelingssamenwerking. Kijk hier de hele presentatie terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.