Klimaatverandering wordt door veel wetenschappers als zorgwekkend wordt gezien, maar Richard Tol ziet ook een aantal positieve effecten van de opwarming van de aarde.

"CO2 is voedsel voor planten. Gewassen groeien erdoor en gaan er efficiënter door met water om", zo zei de hoogleraar Klimatologie in de Telegraaf. Maar heeft hij daar inderdaad gelijk in?

Huidmondjes

Joost Keurentjes zegt van wel. "Die CO2 wordt opgenomen door de opening van de bladeren van de plant", zegt hij. Keurentjes is als hoogleraar verbonden bij het Departement Plantenwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen. "Als die huidmondjes openstaan dan kan er CO2 opgenomen worden."

Naast dat er CO2 opgenomen kan worden, klopt het volgens Keurentjes ook dat gewassen harder groeien en efficiënter omgaan met water, wanneer er meer CO2 in de lucht zit. "Ook het water verdampt door de huidmondjes. Als er meer CO2 in de lucht zit, kan er met minder huismondjes, dezelfde hoeveelheid CO2 opgenomen worden. Waardoor dus ook de transpiratie naar beneden gaat en kunnen planten efficiënter met water omgaan."

Vol is vol

Toch zit er een limiet aan het opnemen van CO2 door de planten. "De relatie die er ligt tussen hoe hard een plant kan groeien en de concentratie van de CO2 is wel positief, maar er zit een grens aan. Andere factoren kunnen daardoor worden beperkt, bijvoorbeeld hoeveel licht een plant kan opnemen. Het is niet zo dat bij een verdere stijging van de het CO2-gehalte ook de groei toeneemt. Op een gegeven moment bereikt dit een plateau."

Naast de positieve effecten voor planten, blijven de negatieve aspecten van CO2 natuurlijk wel overeind. "Meer CO2 is ook heel schadelijk", zegt Imke Boerma, woordvoerder van Staatsbosbeheer. "Het wordt niet alleen steeds warmer, we zien ook langere periodes van droogte en extremere regenval. Met name die extreme, langdurige droogte, daar kunnen veel Nederlandse boomsoorten niet goed tegen. Dat maakt bomen op langere termijn kwetsbaarder en vatbaarder voor verschillende ziektes."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.