Het CDA wil dat alle stukken die te maken hebben met de de Faro-ramp openbaar worden. Pieter Omtzigt reageert in EenVandaag op de onthullingen rond de ramp die op 21 december 1992 in het Portugese Faro aan 56 mensen het leven kostte.

EenVandaag ontdekte onder andere dat het archief over de vliegramp Faro van de toenmalig verantwoordelijke Raad voor de Luchtvaart tot 1 januari 2073 geheim is. Omtzigt: “Dat lijkt een manier om ervoor te zorgen dat geen van de betrokkenen er dan nog iets over kan zeggen, dat vind ik zeer ongepast! Ik kom dat bij de overheid veel te vaak tegen, dat stukken die openheid zouden moeten verschaffen, over een bepaalde periode, dat die geheimgehouden worden. Dat betekent dat wij niet kunnen controleren wat daar gebeurd is, we kunnen het verhaal van deze mensen niet checken, we kunnen het verhaal van de overheid niet checken, en bij een controlerende taak van een volksvertegenwoordiging past dat je dit wel kunt checken.”

Twee rapporten naast elkaar

Omtzigt vindt het onverteerbaar dat er nog steeds geen uitsluitsel is over de ramp. “Het is een feit dat hier al 20 jaar twee rapporten naast elkaar bestaan met totaal verschillende conclusies, eentje uit Portugal, 1994, en een uit Nederland. Dat betekent dat het heel raar is dat er nooit een poging gedaan is om tot een enkelvoudige conclusie te komen wat daar precies gebeurd is. Dan zou je denken dat het in ieders belang is, zeker nu alles bijna al verjaard is. Ik zou zeggen, kom naar buiten, geef je documenten openbaar, vertel wat er toen verklaard is door alle getuigen, wat er toen stond op de zwarte doos.”

Nabestaanden en slachtoffers recht op openbaarheid

De geheimzinnigheid en onwil van de overheid in het Faro-dossier kan niet, aldus Omtzigt in EenVandaag: “Ik ga opheldering vragen aan de regering. Ik vind het een knappe reconstructie en ik vind ook dat de nabestaanden en slachtoffers dat recht hebben. Ik zal vragen welke stukken er zijn, en welke stukken er openbaar gemaakt kunnen worden en of de staat de procedure wil herzien waarin stukken nu als zeer geheim geclassificeerd zijn en wellicht meer openbaar gemaakt kunnen worden.”

 Bekijk dit speciale verhaal, met tekst, video en alle documenten voor meer informatie:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.