CDA-leden zijn sterk verdeeld over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Een ruime meerderheid (90 procent) zegt redelijk wat tot veel problemen te hebben met de opvattingen van de PVV. Dit blijkt uit een vandaag gehouden onderzoek van EenVandaag onder 450 CDA-leden.

De helft (50 procent) van de respondenten onderschrijft de kritiek van CDA-prominenten dat met het geven van gedoogsteun de PVV de vrijheid houdt om alles te blijven roepen, zonder daarvoor verantwoordelijkheid te hoeven nemen.

Wilders moet zich in zo’n situatie inhouden wat betreft zijn opvattingen over de islam, zegt ruim driekwart. En 70 procent van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat het gedachtegoed van de PVV haaks staat op het gedachtegoed van het CDA.

Bent u voor of tegen een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV? Van de 450 ondervraagde CDA-leden is op dit moment 55 procent voor en 39 procent tegen. Maar als de leden van het CDA het voor het zeggen zouden hebben, dan gaat de eerste voorkeur uit naar een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA (41 procent), dan naar een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV (17 procent) en op de derde plaats komt een coalitie van VVD, PvdA, CDA en D66 (13 procent).

Van alle ondervraagden overweegt 17 procent zijn CDA-lidmaatschap op de zeggen als er een minderheidskabinet komt met gedoogsteun van de PVV.

CDA-leden hebben moeite met PVV

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.