Het Nederlands openbaar busvervoer is nog niet optimaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De hulpfuncties in de bussen functioneren niet naar behoren en er is onvoldoende assistentie bij het betreden, plaatsnemen of verlaten van de bus. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens. 

DTV Consultants voerde, in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens, ruim 450 anonieme testritten uit in het openbare busvervoer om de toegankelijkheid te onderzoeken.

Een kwart van de automatische rolstoelplanken blijkt defect en de assistentie die de buschauffeur verleent is niet altijd naar behoren. Mensen in een rolstoel voelen zich op 7 procent van de ritten niet met respect of nadelig behandeld. Dit is meestal te wijten aan het gedrag van de chauffeur.

Het College adviseert aan OV-autoriteiten om duidelijke afspraken te maken over de toegankelijkheid in het openbaar vervoer en dit vast te leggen in de aanbestedingseisen.

In EenVandaag gaan we op pad met Amber Bindels van stichting Wij Staan Op! Ze zit zelf in een rolstoel en ervaart dagelijks hoe het is om als rolstoelgebruiker met het OV te reizen. Ook gaan we langs bij Marc de Hond.

In de studio is Illya Soffer te gast, de directeur van Ieder(in), een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.