De nieuwe plannen van rechtenbureau Buma/Stemra om tarieven te gaan heffen op het aanbieden van embedded video op internet zongen al even rond in blogland en zorgden voor nogal wat verwarring. Tijd voor een persconferentie dus, zodat alle onduidelijkheid kan worden weggenomen.

Tenminste dat hoop je dan. Tijd om zelf naar de persconferentie te gaan had ik niet, maar gelukkig bracht internetgoeroe Vincent Evers uitkomst. Via Ustream keek ik met nog 300 verbijsterde geinteresseerden naar een rommelige persconferentie waar aanvankelijk meer verwarring dan duidelijkheid werd geschapen.

De belangrijkste conclusies die je zou kunnen trekken zijn:

-Zolang er geen deal met Hyves of Youtube is gemaakt, moeten niet-commerciële loggers gewoon betalen.

-Wordt je site bedrijfmatig ingezet, dan moet je betalen. Let op, zelfs een voetbalvereniging geldt voor Buma/Stemra als ‘bedrijfmatig’.

-Buma/Stemra gaat video’s middels een ‘spidertje’ opsporen.

-Niet-commerciële bloggers krijgen in eerste instantie een brief van Buma/Stemra met de keus: betalen of verwijderen.

Een en ander staat hier samengevat. En hier kun je berekenen wat je kwijt bent aan Buma-licenties:

Hier de meest recente tweets over Buma/Stemra:

Verder opvallend: Een delegatie van de zeer kritische organisatie Bits of Freedom werd de deur geweigerd, want ze waren geen pers. Maar waren na een vraag van Vincent Evers toch welkom. Na de persconferentie. Dat wel.

Hier nog even de hele persconferentie. Nog een gelukje dat er geen achtergrondmuziekje in is gemonteerd. Dat zou een kostbare zaak worden voor mij. Of voor Vincent. Of voor mij. Ofzo.

Hmmm, Buma en techniek:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.