Politiek commentator Kees Boonman is in het Verenigd Koninkrijk en bericht vanuit Londen over de verkiezingen die op 8 juni worden gehouden. Meer over de Britse verkiezingen zien, horen en lezen? Kijk hier voor onze eerdere berichtgeving.

Laat ik maar meteen met de laatste zin beginnen. Want van een specialist op locatie wordt de gave van voorspellen verwacht. Ik zit bovenop het nieuws, houd alles bij en loop alles af. Dat is het beeld. Maar aan een uitkomst waag ik mij niet. Wat voor de hand ligt, gebeurt steeds minder. Donald Trump, Emmanuel Macron, Brexit en Peter Bosz weg.

Waarom zou Jeremy Corbyn van Labour vrijdag niet voor de deur van Downing Street 10 staan?

Ik heb de foto nog van vorig jaar. Toen stond ik in deze straat zo’n beetje tegenover David Cameron. Hij voerde campagne om in Europa te blijven. Een minimale meerderheid van de Britten stemde Brexit. De dag na het referendum stapte Cameron op en Theresa May kwam.

Aanslag is nachtmerrie

De aanslag bij Borough Market is een nachtmerrie voor wie er bij was. Maar het is ook een nachtmerrie voor campagnestrategen, want wat is het antwoord van een politicus in verkiezingstijd op dood en verderf dat onaangekondigd de atmosfeer in een land bepaalt?

Ik ken de markt goed. Oesters eten bij de Wright Brothers of geheimzinnige kruiden kopen in de markthal.

Ik had een oud kaartje van Arabia Bar & Kitchen als reminder meegenomen. Leek mij een aardige eetplek voor de zaterdagavond. Ik koos uiteindelijk voor elders in de stad. Een dag later voelde ik de spanning in de buurt bij London Bridge. Want ligt niet overal het onverwachte op de loer?

Zondagmiddag, ’n halve dag na het New Normal, zoals het erge nu wordt genoemd, bestelde ik tapas bij José Pizarro in Bermondsey street. Drie mannen, onherkenbaar vanwege bivakmutsen, twee met een fiets wilden een fiets stelen? Daar kijken wij toch niet van op. Het ging heel snel, schreeuwen, iedereen stoof naar buiten. Mannen vluchtten. Er hing revanche tegen alles wat niet deugt in de lucht.

Op scherp

De Conservative Party van Theresa May stond op grote afstand van Labour in de peilingen. Winst leek vanzelfsprekend. Maar May’s partij bezuinigde de afgelopen jaren veel op politie. Hoe leg je dat uit, als ook nog een dader van de aanslag door de vingers glipte van de geheime dienst. Jeremy Corbyn houdt niet van shoot to kill, zo wordt hem verweten, maar het electorale wapen staat nu wel op scherp.

Even ben ik de politieke werkelijkheid ontvlucht. Ben gegaan naar de voorstelling The Man Who Knows it All, om de hoek bij Borough Market. Leuke voorstelling, bedoeld voor kinderen, gespeeld door René van ’t Hof en Tjebbe Roelofs die ik hier tegenkwam. Het stuk gaat over een man die de indruk wekt dat het mogelijk is alles te weten, wat er ook wordt gevraagd. Vlakbij de wijk waar nog steeds alles is afgezet, eindigt de comedy in anarchie en chaos. Want wat blijkt, de Man die Alles Weet, weet helemaal niets.

Kees Boonman, politiek commentator EenVandaag en presentator Kamerbreed

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.