Clint Eastwood speelde in een film over dit verhaal, dat ook wel de ontsnapping van de eeuw wordt genoemd: drie gevangenen slagen er in 1962 in om uit Amerika’s zwaarst bewaakte gevangenis Alcatraz te ontsnappen. Door een gat in de muur en papier-machépoppen in hun bed te leggen zijn ze de bewakers te slim af en lukt het ze de Atlantische Oceaan, waar Alcatraz in ligt, te bereiken. Wat er daarna met ze is gebeurd, of ze verdronken zijn of veilig de kust van San Fransisco hebben bereikt, werd nooit bekend. Tot nu.

Volgens de FBI heeft geen van de drie het overleefd, maar deze week dook een brief uit 2013 op die nieuw licht werpt op de zaak. CBS TV station KPIX kreeg de brief van één van de ontsnappers in handen, zo schrijft de Washington Post.

'Alle drie ontsnapten hebben het overleefd'

De brief kwam van John Anglin, die op 11 juni 1962 samen met zijn broer Clarence en Frank Morris uit de gevangenis ontsnapte. De drie waren veroordeeld voor een bankoverval. Hij stuurde de brief op 83-jarige leeftijd naar een sheriff omdat hij ernstig ziek is en graag medische hulp wil. Hij vraagt om een deal met de FBI: hij zal vrijwillig een jaar zitten als ze hem medisch behandelen. Hij stelt verder dat ze de ontsnapping alle drie hebben overleefd, maar dat zijn broer en Frank inmiddels zijn overleden. 

De FBI is niet op het anabod ingegaan, maar de brief was wel aanleiding voor een heropening van de zaak. Op basis van onderzoek naar zijn handschrift en vingerafdrukken kon echter niet worden vastgesteld of de brief écht van de oud gevangene afkomstig was. Maar dat het niet zo was, viel ook niet te bevestigen. De ontsnapping blijft voorlopig dus nog steeds een raadsel, tenzij Anglin nog steeds leeft en zichzelf bekend zal maken. We wachten af...

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.