Anderhalf jaar na de moord op Pim Fortuyn had de moeder van Volkert van der G. nog altijd niet onder vier ogen gesproken met haar zoon. Dat schrijft ze in een brief aan Marten Fortuyn, die in bezit is van EenVandaag. Uit de correspondentie blijkt dat Volkert zijn eigen leven leidde en er slechts oppervlakkig contact was tussen hem en zijn moeder.

De nog niet eerder geopenbaarde brief verstuurt ze in september 2003, een maand nadat de gevangenisstraf onherroepelijk is geworden. “Het afgelopen jaar was voor ons een hel. Begrijpen doen we de daad nog steeds niet. Mijn eerste reactie was ook vooral ongeloof – zeker als je Volkert kende -, verbijstering, boosheid en verdriet. Nog steeds heb ik niet onder vier ogen met m’n zoon kunnen spreken.” 

Het is voor het eerst dat haar gevoelens over de daad van haar zoon Volkert naar buiten komen. Ze stelt dat haar gezin de draad weer moet oppakken. “Ook wij moeten door, en de situatie accepteren zoals ze is, willen we nog deel van leven hebben.”

De brief is een antwoord op de vraag van Marten Fortuyn, de broer van de vermoorde politicus, of zij hem kan helpen Volkert te leren kennen.  “U vraagt mij, u te willen helpen om mijn zoon beter te leren kennen. Ik vrees dat ik dit niet kan. Vijftien jaar geleden is Volkert voorgoed de deur uitgegaan om in Wageningen te gaan studeren.”

Ze schrijft wel regelmatig contact te hebben gehad met haar zoon, maar dat dit altijd kort en nooit diepgaand was. Volkert ging zijn eigen weg. Hij verbrak bijvoorbeeld zijn studie Milieukunde zonder goedkeuring van zijn moeder. “Afspraak was, je gaat naar Wageningen om te studeren en de studie daar werkelijk af maken.”

Voor antwoorden verwijst ze Marten Fortuyn door naar Volkert zelf. “Ik raad u aan zelf contact te zoeken met hem. Hij is tenslotte zelf verantwoordelijk voor z’n daad en z’n houding.”

Vanavond in EenVandaag Marten Fortuyn en voormalig misdaadverslaggever Peter R. de Vries over de vrijlating van Volkert. Ook spreken we met Johan Faber die zich een jaar lang in het leven van Volkert verdiepte. Zijn zoektocht naar de drijfveren van Volkert resulteerden in het boek ‘Wat bezielde Volkert van der G’.

Download

'Volkert van der Graaf mag met proefverlof'

Pim Fortuyn: de moord

Volkert spreekt

Melchers Fonds steunde Volkert van der G.

Volkert van der G. in reportage TweeVandaag 2002

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.