Een grote groep Groningers trekt vandaag opnieuw richting het Binnenhof. Ze zijn woedend dat verantwoordelijk minister Wiebes heeft besloten het versterken van zo’n 1600 woningen, in het aardbevingsgebied, voorlopig stil te leggen. Het broze vertrouwen, dat was ontstaan nadat Wiebes een paar maanden terug besloot de Groninger gaskraan versneld dicht te draaien, is daarmee in één klap verdwenen. 

Van held tot Judas

Eind maart dachten veel Groningers dat ze eindelijk geholpen zouden worden door de politici uit Den Haag. Minister Wiebes maakte bekend dat de gaskraan in Groningen helemaal zou worden dichtgedraaid. Na jaren van protest, frustratie en eindeloze procedures tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) was de tijd van gerechtigheid aangebroken, dachten de Groningers. Twee maanden later is Wiebes zijn heldenstatus alweer kwijt. Hans Warink, raadslid uit het door aardbevingen zwaar getroffen dorp Loppersum, noemt Wiebes zelfs een ‘judas’.  Warink strijdt al jaren als actievoerder en raadslid voor de rechten van de Groningers die worden geteisterd door aardbevingen. 

EenVandaag zocht hem vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen nog op:

Wachten op onderzoek naar aardbevingskans 

De reden dat minister Wiebes de versterkingsoperatie van de woningen in Groningen stil heeft laten leggen, is dat hij wil wachten op een onderzoek naar de kans op aardbevingen nu de gaskraan dichtgaat. Als uit dat onderzoek blijkt dat de kans op relatief zware aardbevingen kleiner wordt, dan hoeven de huizen in het aardbevingsgebied minder rigoureus te worden versterkt. Naar verwachting zou dat een hoop geld kunnen schelen. De uitkomsten van het onderzoek worden begin juli verwacht.